Umów się na wizytę w grudniu i otrzymaj świąteczne przepisy!

Wybierz dietetyka

Czy można jeść aloes?

Czy można jeść aloes?

Aloes jest stosowany w tradycyjnej medycynie od tysięcy lat, a badania powiązały go również z różnymi korzyściami zdrowotnymi. Na przykład roślina służy do leczenia oparzeń słonecznych, zwalczania płytki nazębnej i obniżania poziomu cukru we krwi.

Ponadto aloes jest bogaty w składniki odżywcze zawierające ponad 75 potencjalnie aktywnych związków, w tym witaminy, minerały, enzymy, aminokwasy, kwasy tłuszczowe i polisacharydy. Można się jednak zastanawiać, czy roślina jest bezpieczna do spożycia. W tym artykule dowiesz się, czy możesz jeść aloes – i czy powinieneś.

Liście aloesu są ogólnie bezpieczne do spożycia

Liście aloesu składają się z trzech części: skóry, żelu i lateksu. Najbardziej znani są z żelu, który odpowiada za większość jego korzyści zdrowotnych. Podczas gdy większość ludzi nakłada żel na skórę, można go również bezpiecznie jeść, jeśli jest odpowiednio przygotowany. Żel ma czysty, orzeźwiający smak i można go dodawać do różnych przepisów, w tym do koktajli i salsy.

Aby przygotować żel, odetnij kolczaste krawędzie u góry i obok liścia aloesu. Następnie odetnij skórę na płaskiej stronie, usuń przezroczysty żel i pokrój w kostkę. Dokładnie umyj kostki żelu, aby usunąć wszelkie ślady brudu, gruzu i pozostałości. Pozostałości lateksu mogą nadać żelowi nieprzyjemny gorzki smak. Lateks jest cienką warstwą żółtego płynu między skórą a żelem liścia. Zawiera związki o silnych właściwościach przeczyszczających , takie jak aloina.

Natomiast skóra aloesu jest ogólnie bezpieczna do spożycia. Ma łagodny smak i chrupiącą konsystencję, idealną do urozmaicenia letnich sałatek. Alternatywnie, skórę można spożywać zanurzając ją w salsie lub hummusie .

Aby przygotować skórę, odetnij kolczaste krawędzie na górze i obok rośliny i odetnij skórę na płaskiej stronie. Pamiętaj, aby dokładnie umyć skórę, aby usunąć wszelkie zabrudzenia, zanieczyszczenia i lateks.

Możesz zanurzyć go w wodzie przez 10–20 minut przed jedzeniem, jeśli uważasz, że jest zbyt trudny do przeżuwania.

Potencjalne korzyści z jedzenia Aloe Vera

Spożywanie żelu z liści wiąże się z potencjalnymi korzyściami zdrowotnymi. Oto niektóre z nich:

•          Może obniżać poziom cukru we krwi: W badaniach na ludziach i zwierzętach żel z aloesu pomógł obniżyć poziom cukru we krwi poprzez zwiększenie wrażliwości na insulinę.

•          Może tłumić stany zapalne. W badaniach na zwierzętach i probówkach ekstrakt z aloesu tłumił stany zapalne.

•          Zmniejszenie płytki nazębnej: jeśli jest stosowany jako płyn do płukania jamy ustnej, sok z aloesu może być tak samo skuteczny jak zwykły płyn do płukania jamy ustnej w zmniejszaniu gromadzenia się płytki nazębnej.

•          Może poprawić pamięć: w jednym badaniu na zwierzętach spożywanie żelu pomogło poprawić proces uczenia się i pamięć, jednocześnie zmniejszając objawy depresji.

•          Bogaty w przeciwutleniacze: Regularne spożywanie żelu aloesu może podnieść poziom przeciwutleniaczy we krwi. Przeciwutleniacze pomagają zwalczać szkody spowodowane przez wolne rodniki, które są związkami związanymi z wieloma chorobami przewlekłymi.

Potencjalne zagrożenia związane z jedzeniem aloesu

Jedzenie lateksu aloesu, żółtej substancji występującej w liściu, wiąże się z potencjalnym ryzykiem. W małych dawkach jedzenie lateksu może pomóc w leczeniu zaparć poprzez promowanie skurczów. Jednak w 2002 r. Amerykańska FDA zakazała sprzedaży produktów dostępnych bez recepty zawierających lateks ze względów bezpieczeństwa.

Długotrwałe spożywanie lateksu wiąże się ze skutkami ubocznymi, w tym skurczami żołądka, problemami z nerkami, nieregularnym biciem serca i osłabieniem mięśni. W dużych dawkach powyżej 1 grama na dobę długotrwałe stosowanie może nawet prowadzić do zgonu.

Kobiety w ciąży powinny unikać jedzenia lateksu, ponieważ może to stymulować skurcze macicy, co może powodować poronienie.

Ponadto osoby z zaburzeniami trawienia, takimi jak choroba zapalna jelit (IBD) lub choroba Crohna, powinny unikać spożywania lateksu aloesu, ponieważ może to pogorszyć ich stan.

Oprócz lateksu spożywanie żelu aloesu nie jest zalecane dla osób przyjmujących leki na cukrzycę, serce lub nerki, ponieważ może to pogorszyć potencjalne skutki uboczne leków.

Unikaj spożywania żeli do pielęgnacji skóry z aloesu, ponieważ nie oferują one takich samych korzyści jak żel w liściu. Żele do pielęgnacji skóry mogą również zawierać składniki, których nie należy spożywać.

Podsumowanie

Żel Aloe Vera i skórę można jeść. W szczególności żel może oferować szereg korzyści zdrowotnych. Należy dokładnie umyć żel lub skórę, aby usunąć wszelkie ślady lateksu, który ma nieprzyjemny gorzki smak i może powodować szkodliwe skutki uboczne.

Nigdy nie jedz aloesowych produktów do pielęgnacji skóry. Nie oferują takich samych korzyści jak liść i nie są przeznaczone do spożycia.

Newsletter. Zapisz się i otrzymuj darmowe porady i rabaty!