ikona telefonu

Umów wizytę
507 281 643

Wybierz dietetyka

Pomidorowa zupa krem z batatem

Pomidorowa zupa krem z batatem

Są tu fani zupy pomidorowej? My jesteśmy i jeżeli już robimy w domu zupę to pomidorową. Nadciągają jesiennie chłodne dni, a więc czas na rozgrzewające zupy krem. Propozycja na dziś to aromatyczna zupa krem pomidorowa.

Składniki:

  • 5 średnich pomidorów
  • 3 marchewki
  • pietruszka korzeń
  • ½ pora
  • 2 bataty
  • ½ szklanki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól, pieprz
  • słodka i ostra papryka, majeranek, bazylia, czosnek
  • opcjonalnie grzanki z chleba pumpernikiel
  • garść kiełków do dekoracji

Przygotowanie:

Marchew, batata i pietruszkę obierz ze skóry i pokrój w talarki. Pora pokrój w plastry. W dużym garnku rozpuść masło klarowane i wrzuć warzywa. Podsmaż kilka minut, mieszając. Pomidory pokrój w kostkę i dodaj do warzyw. Zalej całość wodą, tak aby przykryła zawartość garnka. Dodaj przecier. Gotuj przez ok. 15 minut, po czym dodaj przyprawy, wymieszaj i odstaw zupę na kilka minut. Zmiksuj zupę blenderem, dodaj grzanki i udekoruj kiełkami.

Uwaga

Jesteś na diecie low- fodmap? Zupa pomidorowa jest wskazana, jednak zrezygnuj z pora i czosnku, a pumpernikiel zastąp chlebem gryczanym lub jaglanym.

Newsletter. Zapisz się i otrzymuj darmowe porady i rabaty!