Są tu fani zupy pomidorowej? My jesteśmy i jeżeli już robimy w domu zupę to pomidorową. Nadciągają jesiennie chłodne dni, a więc czas na rozgrzewające zupy krem. Propozycja na dziś to aromatyczna zupa krem pomidorowa.
Składniki:
- 5 średnich pomidorów
- 3 marchewki
- pietruszka korzeń
- ½ pora
- 2 bataty
- ½ szklanki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki masła klarowanego
- sól, pieprz
- słodka i ostra papryka, majeranek, bazylia, czosnek
- opcjonalnie grzanki z chleba pumpernikiel
- garść kiełków do dekoracji
Przygotowanie:
Marchew, batata i pietruszkę obierz ze skóry i pokrój w talarki. Pora pokrój w plastry. W dużym garnku rozpuść masło klarowane i wrzuć warzywa. Podsmaż kilka minut, mieszając. Pomidory pokrój w kostkę i dodaj do warzyw. Zalej całość wodą, tak aby przykryła zawartość garnka. Dodaj przecier. Gotuj przez ok. 15 minut, po czym dodaj przyprawy, wymieszaj i odstaw zupę na kilka minut. Zmiksuj zupę blenderem, dodaj grzanki i udekoruj kiełkami.
Uwaga
Jesteś na diecie low- fodmap? Zupa pomidorowa jest wskazana, jednak zrezygnuj z pora i czosnku, a pumpernikiel zastąp chlebem gryczanym lub jaglanym.