ikona telefonu

Umów wizytę
696 537 910

Wybierz dietetyka

Aksamitna zupa krem z  marchewki, batata i imbiru

Aksamitna zupa krem z marchewki, batata i imbiru

Jeżeli masz ochotę na pyszny, rozgrzewający i zdrowy posiłek koniecznie musisz poznać ten przepis! Nie wymaga on zaawansowanych umiejętności kulinarnych – do jego wykonania potrzebujesz Thermomixa, dosłownie paru składników i 25 minut Twojego czasu 🙂

Dzięki obecności warzyw t.j marchewka, imbir i bataty, zupa zawiera mnóstwo cennych substancji odżywczych – to idealne przygotowanie na nadchodzącą wiosnę!

Składniki:

  • – 2 średnie cebule 
  • – 2cm korzenia imbiru 
  • – 2 ząbki czosnku 
  • – 200g ziemniaków/batatów 
  • – 700g pokrojonych marchewek 
  • – 2 łyżeczki suszonego rozmarynu 
  • – 1 pomidor 
  • – 500 – 750g bulionu warzywnego lub wody 
  • – sól, pieprz do smaku 
  • – 50g masła lub oliwy z oliwek 

Sposób wykonania: 

  1. 1. Do naczynia Thermomix dajemy cebulę i kroimy czas 15 s/obr. 7,
  2.  2. Dodajemy masło klarowane lub oliwę z oliwek i nastawiamy czas 5 min/temp. 100 stopni/obr.1
  3. 3. Jak masło się podgrzeje i cebulka zacznie się podsmażać dodajemy imbir w plasterkach i czosnek.
  4. 4. Następnie dodajemy pokrojoną marchew, rozmaryn, bataty i pomidora i razem to znowu podsmażamy czas 3 min/temp 100 stopni/obr 1.
  5. 5. Całość zalewamy bulionem/wodą i gotujemy czas 20 min/temp. 100 stopni/obr.1
  6. 6. Na koniec doprawiamy zupę solą i pieprzem (jeżeli bulion nie był zbyt słony) i miksujemy na krem czas 1 min/obr.9
  7. 7. Przelej zupę do misek, podawaj ze świeżymi ziołami lub pestkami 

Smacznego!

Potrzebujesz więcej kulinarnych inspiracji? Sprawdź nasze e-booki.

Newsletter. Zapisz się i otrzymuj darmowe porady i rabaty!