Żółcień chinolinowa (E104), jest związkiem chemicznym organicznym, barwiącym na żółto lub żółtawozielono. Może być wytwarzana syntetycznie lub pochodzić od zwierząt.
Jest to dodatek występujący w wielu produktach m.in. w: żywności, napojach gazowanych, cukierkach, przemyśle farmakologicznym do barwienia tabletek i syropów.
Według Europejskiej klasyfikacji substancji jest związkiem szkodliwym. Może działać jako czynnik wyzwalający histaminę, może powodować astmę, pokrzywkę, wysypki, stany zapalne skóry, nadpobudliwość u dzieci i anafilaksję. Producenci są zobowiązani do zamieszczenia na etykiecie informacji, że składniki mogą mieć niekorzystne działanie na aktywność psychofizyczną i zdolność koncentracji u dzieci. Barwnika powinny unikać osoby uczulone na kwas salicylowy.
Skoro ma negatywny wpływ i może stanowić zagrożenie to dlaczego jest dodawany do wielu produktów?
Czy czytacie etykiety i zwracanie swoją uwagę na takie dodatki?