ikona telefonu

Umów wizytę
696 537 910

Wybierz dietetyka

Czytamy etykiety

Czytamy etykiety

Żółcień chinolinowa (E104), jest związkiem chemicznym organicznym, barwiącym na żółto lub żółtawozielono. Może być wytwarzana syntetycznie lub pochodzić od zwierząt.

Jest to dodatek występujący w wielu produktach m.in. w: żywności, napojach gazowanych, cukierkach, przemyśle farmakologicznym do barwienia tabletek i syropów.

Według Europejskiej klasyfikacji substancji jest związkiem szkodliwym. Może działać jako czynnik wyzwalający histaminę, może powodować astmę, pokrzywkę, wysypki, stany zapalne skóry, nadpobudliwość u dzieci i anafilaksję. Producenci są zobowiązani do zamieszczenia na etykiecie informacji, że składniki mogą mieć niekorzystne działanie na aktywność psychofizyczną i zdolność koncentracji u dzieci. Barwnika powinny unikać osoby uczulone na kwas salicylowy.

Skoro ma negatywny wpływ i może stanowić zagrożenie to dlaczego jest dodawany do wielu produktów?

Czy czytacie etykiety i zwracanie swoją uwagę na takie dodatki?

Newsletter. Zapisz się i otrzymuj darmowe porady i rabaty!