Połowa lata już za nami , ale sezon na świeże warzywa i owoce wciąż w pełni i warto z niego korzystać. A więc wybierz się na stragan i szukaj następujących produktów.
WARZYWA:
- Szczypior, natka pietruszki
- Rukola, sałata lodowa, rzymska, masłowa, karbowana
- Szczaw, szpinak
- Kapusta włoska, biała, czerwona
- Kalarepa, kalafior, brokuły
- Buraki, seler, pietruszka, marchew
- Cukinia, bakłażan
- Dynia
- Ogórki
- Pomidory
- Papryka
- Biała rzodkiew
- Cebula, czosnek
- Ziemniaki
- Fasola szparagowa, bób
- Karczochy, skorzonera, brukiew
OWOCE:
- Maliny, jeżyny, aronia
- Borówki, jagody
- Porzeczki, agrest
- Morele, nektarynki, brzoskwinie
- Śliwki
- Gruszki
- Jabłka (wczesne odmiany)
- Winogrona
- Wiśnie
- Arbuz
Sezonowe warzywa i owoce mają największą wartość odżywczą. Zwracaj też uwagę na to, skąd pochodzą produkty, ponieważ kupując od lokalnych dostawców, masz pewność że warzywa i owoce są najświeższe.