Wraz z nadejściem cieplejszych dni sezon grillowy rozpoczął się na dobre. Grillowanie to świetny sposób na spędzenie czasu z rodziną lub przyjaciółmi na świeżym powietrzu, a zarazem jedna z popularniejszych form spędzania wolnego czasu w sezonie letnim.
Przygotowywanie posiłków na wolnym ogniu może się wydawać bezpieczne i naturalne. Czy rzeczywiście tak jest? Czy grillowanie może wpisywać się w kanon zdrowego stylu życia? Jak grillować, aby nie zaszkodzić sobie i bliskim? Przeczytaj ten artykuł, aby poznać kilka zasad zdrowego grillowania!
- 1) 1. Grzechy główne grillowania – tacki aluminiowe
- 2) 2. Brudny ruszt
- 3) 3. Rodzaj urządzenia – jaki grill wybrać?
- 4) 4. Mięso – rodzaj, jakość
- 5) 5. Stopień wypieczenia
- 6) 6. Marynaty i przyprawy
- 7) 7. Przygotuj własny sos w domu
- 8) 8. Nie zapominaj o warzywach!
- 9) 9. Idealny napój na grilla?
- 10) 10. Zadbaj o aktywność fizyczną!
- 11) Podsumowanie
1. Grzechy główne grillowania – tacki aluminiowe
Tacki aluminiowe mają zarówno zwolenników, jak i przeciwników. Czy są tak złe, jak je malują? Bez wątpienia ich zaletą jest fakt, że blokują wyciekanie wytapiającego się tłuszczu na rozżarzony węgiel, jednak dotyczy to tylko grillów węglowych.
Należy pamiętać, że jest to produkt wykonany z aluminium toksycznego dla ludzkiego organizmu. Ponadto, wchodzi w interakcje z żywnością w kontakcie z produktami o odczynie kwaśnym, np. octowymi lub cytrusowymi marynatami. Alternatywą dla aluminiowych tacek mogą być tacki wielokrotnego użytku wykonane ze stali lub maty teflonowe[1].
2. Brudny ruszt
Zadbaj o czystość grilla. Resztki po ostatniej imprezie mogą nieść niekorzystne skutki smakowe i zdrowotne. Na brudnym od tłuszczu i resztek jedzenia ruszcie gromadzą się zarówno toksyczne substancje, jak i bakterie.
Nie korzystaj z podpałki, szczególnie w momencie, gdy żywność znajduje się na ruszcie. Jej opary są nie tylko toksyczne, mogą także zepsuć smak przygotowywanej potrawy.
Pamiętaj o tym, żeby używać innych sztućców do surowego i zgrillowanego mięsa.
3. Rodzaj urządzenia – jaki grill wybrać?
Najbardziej popularny rodzaj grilla to bez wątpienia grill, w którym używany jest węgiel drzewny. Niestety nie jest to najzdrowsza opcja, ponieważ w momencie, gdy wytapiający się z mięsa tłuszcz kapie na rozżarzony węgiel, wytwarzają się substancje niebezpieczne dla zdrowia, między innymi wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne.
Sposobem na zmniejszenie ilości szkodliwych substancji wytwarzanych podczas grillowania jest postawienie na mięso o niższej zawartości tłuszczu, np. drób. Badania wykazują, że zawartość wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w filecie z kurczaka jest o 40% niższa niż w boczku [2].
Wracając do tematu rodzaju grilla – bez wątpienia wybór grilla elektrycznego bądź gazowego będzie korzystniejszy dla naszego zdrowia.
4. Mięso – rodzaj, jakość
Przede wszystkim – bazujmy na produktach nieprzetworzonych. Zamiast kiełbas i kaszanek wybierajmy dobrej jakości mięso, ryby lub owoce morza. Jeżeli sięgasz po kiełbasy zwracaj uwagę na skład i zawartość mięsa. Dobrej jakości kiełbasa powinna mieć w swoim składzie mięso, sól i przyprawy. Unikaj dodatku konserwantów, glutaminianu sodu i fosforanów.
5. Stopień wypieczenia
Jednym z często popełnianych błędów jest zbyt mocne przypieczenie mięsa. Pamiętaj, aby umieszczać produkty na ruszcie w momencie, gdy węgiel się żarzy, a nie pali. Zadbaj o to, aby mięso dochodziło powoli, cierpliwość w tym momencie zapewni najlepszy smak, soczystość i kruchość przygotowywanego mięsa.
Postaraj się maksymalnie skrócić czas obróbki termicznej – unikaj grillowania grubych kawałków mięsa, na ruszcie umieszczaj mniejsze kawałki, które szybciej będą gotowe do spożycia. Unikniesz w ten sposób sytuacji pozornie wypieczonego mięsa na zewnątrz, a surowego w środku.
6. Marynaty i przyprawy
Unikaj mięsa w gotowych marynatach. Zazwyczaj zawierają mnóstwo soli i cukru, ale również często wzmacniacze smaku, substancje zagęszczające oraz konserwanty. Ponadto, jaką mamy gwarancję, że mięso przed zamarynowaniem było świeże?
To samo dotyczy gotowych mieszanek przypraw do grilla. Skomponuj własną, domową mieszankę przypraw bazując na suszonej papryce słodkiej lub chili, czosnku, soku z cytryny lub limonki oraz suszonych ziołach.
7. Przygotuj własny sos w domu
Sosy to nieodłączny element każdego grillowania. Z roku na rok markety i dyskonty dysponują coraz to większym wyborem gotowych sosów dedykowanych potrawom z rusztu. Kupować, czy nie kupować?
Gotowe sosy cechują się tymi samymi negatywnymi aspektami co sklepowe marynaty. Są produktami wysokokalorycznymi, zazwyczaj przygotowywane na bazie śmietany lub majonezu. Ponadto, cechują się zazwyczaj wysoką zawartością soli, cukru lub syropu glukozowo-fruktozowego i substancji pełniących funkcję dodatków do żywności, tzn. konserwantów, regulatorów kwasowości czy przeciwutleniaczy.
Najsmaczniejsze sosy możesz wykonać samemu w domu, korzystając z jogurtu, czosnku a także ziół świeżych lub suszonych i przypraw. Zmiksowane pomidory z papryczką chili, dodatkiem czosnku i ziół doskonale sprawdzą się jako salsa do dań przygotowywanych na ruszcie.
8. Nie zapominaj o warzywach!
Zadbaj o to, aby na stole nie zabrakło warzyw. Są bowiem cennym źródłem antyoksydantów, które chronią nasz organizm przed wolnymi rodnikami. Mogą być to zarówno warzywa świeże w postaci sałatki lub surówki, jak i warzywa przeznaczone na ruszt.
Do grillowania doskonale nadaje się cukinia, bakłażan, papryka, ziemniaki, cebula oraz pieczarki. Możesz skorzystać także z owoców, np. ananasa lub moreli. W sezonie grillowym cieszymy się także największą dostępnością rozmaitych warzyw czy owoców, więc z całą pewnością każdy znajdzie coś dla siebie.
9. Idealny napój na grilla?
Sięgnij po wodę, zamiast po słodkie napoje czy piwo. Alkohol wzmaga apetyt, więc sięgając po napój alkoholowy możemy być pewni, że zjemy więcej. Alkohol sam w sobie jest produktem wysokokalorycznym oraz negatywnie oddziałującym na zdrowie.
Obalmy mit, że alkohol wspomaga trawienie produktów ciężkostrawnych. W trosce o zdrowie swoje i bliskich zaserwuj domową lemoniadę na bazie wody i sezonowych owoców lub mrożoną herbatę.
10. Zadbaj o aktywność fizyczną!
Grillowanie to świetna okazja do aktywności fizycznej. Wykorzystaj wolny czas na grę w badmintona, siatkówkę, freesby, czy po prostu spacer. Nie jest istotne, jaką formę aktywności przyjmiesz. Najważniejsze, aby nie siedzieć bezczynnie. Wykorzystaj wolny czas na ruchu i dobrej zabawie.
Podsumowanie
Zachowując zdrowy rozsądek, umiar i zasady bezpieczeństwa, dbasz o zdrowie swoje i swoich bliskich. Pamiętaj, że jedynie dawka czyni truciznę. Grillowanie może być zdrowe, jeżeli wprowadzisz w życie powyższe wskazówki. Zaplanuj danie z grilla jako jeden ze swoich posiłków w ciągu dnia, unikniesz w ten sposób przejedzenia. Postaw na zróżnicowane i zbilansowane dania – nie ograniczaj się jedynie do karkówki, pszennej bułki i piwa. Zdrowe grillowanie przyniesie tyle samo przyjemności!
[1] http://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/grillowanie-zalecane-techniki-i-sprzet/
[2] Wiek, A., Tkacz, K., & Zywica, R. (2013). Zawartość wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) w mięsnych produktach grillowanych w zależności od zawartości tłuszczu w surowcu. Żywność Nauka Technologia Jakość, 20(2).
Gdy po grillowaniu czujesz się źle i ciężko, warto wprowadzić na kilka dni dietę lekkostrawną. Smaczne i lekkie przepisy znajdziesz w naszym e-booku. Sprawdź koniecznie!