Bakterie kojarzą się nam przede wszystkim z chorobami, choć tak naprawdę są niezbędne dla zachowania dobrego zdrowia – oczywiście chodzi tutaj o „dobre” bakterie, które zasiedlają jelita i pomagają m.in. pozyskiwać substancje odżywcze z pożywienia.

W organizmie człowieka bytuje ponad 500 różnorodnych szczepów bakterii, których łączna masa to 2 kilogramy! W sumie w ludzkim organizmie naukowcy odkryli kilkaset miliardów pożytecznych dla zdrowia drobnoustrojów, które aktywnie wspierają procesy trawienne, niszczą chorobotwórcze patogeny oraz wspomagają odpowiednie funkcjonowanie układu immunologicznego.

Odpowiednie odżywianie ma wpływ na ilość bakterii jelitowych

Odpowiedni sposób odżywiania, który pozwala utrzymać prawidłową i różnorodną florę jelitową, to jeden z czynników wpływających na efektywność funkcjonowania układu immunologicznego. Stawiając na ubogą w błonnik oraz nadmiernie przetworzoną żywność nie tylko dostarczasz do organizmu znikomą ilość składników odżywczych, ale także wpływasz na zmniejszenie się ilości pożytecznych bakterii jelitowych, które nie otrzymują niezbędnych im do życia substancji i zaczynają obumierać.

Stałe dbanie o mikroflorę jelitową pozwala nie tylko poprawić funkcjonowanie układu odpornościowego, ale także sprzyja poprawie ogólnego samopoczucia. Osoby, u których ilość bakterii jelitowych spada cierpią m.in. na częste problemy trawienne, bóle głowy oraz narzekają na osłabienie i zmęczenie utrudniające normalne funkcjonowanie.

Z tego powodu konieczne jest świadome podchodzenie do sposobu odżywiania. Warto także pamiętać, że bytujące w jelitach bakterie niszczy przyjmowanie antybiotyków, które bardzo często sami „wymuszamy” podczas wizyty u lekarza w nadziei, że szybciej pokonamy chorobę. Niestety antybiotykoterapia jest nieskuteczna w procesie leczenia przeziębienia i grypy, a to właśnie te dolegliwości najczęściej leczymy antybiotykami, wpadając w błędne koło ciągłych infekcji z powodu wyjałowienia organizmu.

Bez bakterii nasz organizm nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować, a jedynym sposobem na zachowanie odpowiedniej flory bakteryjnej jest zmiana diety i uwzględnienie w niej naturalnych źródeł „dobrych” bakterii, czyli probiotyków oraz ich pożywienia w postaci prebiotyków (skrobia, błonnik pokarmowy).

Probiotyki pomagające odbudować florę bakteryjną znajdziesz m.in. w naturalnych przetworach mlecznych (domowy jogurt naturalny, kefir naturalny) oraz kiszonkach np. kiszonej kapuście. Prebiotyki z kolei dostarczysz do organizmu spożywając m.in. produkty pełnoziarniste, cykorię, czosnek, cebulę, pory, szparagi oraz topinambur.

person image

To jak, chcesz więcej?

Ten artykuł dotyczy Ciebie i chcesz więcej? Daj sobie szansę i spotkaj się z jednym z naszych specjalistów.
już od 500 zł

Nie uciekaj jeszcze

Już wychodzisz?

Być może to ostatnia szansa, by o siebie zadbać.

Przygotowaliśmy dla Ciebie jeszcze trochę paliwa, aby poprawić
Twój komfort życia i polepszyć codzienne funkcjonowanie.
Zapisz się na nasz newsletter i działaj na własnych zasadach.

Twój adres email został zapisany!

Już niebawem dostaniesz od nas wiele dobrego paliwa
zupełnie za darmo. Czekaj, bo warto!

Idź do strony głównej