ikona telefonu

Umów wizytę
696 537 910

Wybierz dietetyka

Czas na lunch! – kilka słów o sztuce komponowania lunch boxów BENTO

Czas na lunch! – kilka słów o sztuce komponowania lunch boxów BENTO

Współczesna era pracoholizmu sprawia, że większą część dnia poświęcamy na obowiązki – zarówno te względem pracodawcy, czy klientów, jak i te domowe. Ciągle gdzieś biegniemy, za czymś gonimy. Nie jest tajemnicą, że podstawą naszej efektywności, poziomu koncentracji i skupienia jest przede wszystkim nasza dieta.

Jemy w pośpiechu

Niestety w pędzie bardzo często zapominamy, że jemy nie tylko po to, aby zahamować wilczy apetyt, ale przede wszystkim dlatego, by odżywić nasze ciało i umysł, dostarczając wszystkich niezbędnych składników odżywczych.

Sięgamy więc po pszenne słodkie bułki, batony, fast foody – czyli wszystko to, co mamy na wyciągniecie ręki, „po drodze” i na co nie musimy zbyt długo czekać.

Na szczęście społeczeństwo coraz częściej poszukuje zdrowszych rozwiązań

Coraz częściej korzystamy z porad dietetyków, którzy pomagają układać zdrowe jadłospisy dostosowane do naszych potrzeb lub korzystamy z gotowej diety pudełkowej, dzięki której możemy zaoszczędzić czas na przygotowaniu posiłków, a jednocześnie dostarczać sobie wszystkich niezbędnych składników odżywczych.

Niezależnie od tego, czy korzystamy z porad dietetyków, czy gotowych diet pudełkowych (do czego oczywiście zachęcamy, ale pamiętajmy, by dieta ta była prowadzona i przygotowywana przez odpowiednich specjalistów!), czy bazujemy na własnej wiedzy i doświadczeniach, zachęcamy do zapoznania się z zasadami komponowania zdrowych i bogatych w składniki odżywcze dań na wynos.

Lunch to ważny posiłek

Z uwagi na to, że według zasad zdrowego odżywiania powinniśmy spożywać ok. 4 posiłków dziennie, możemy się domyślać, że przynajmniej jeden z nich przypadnie na porę, kiedy akurat będziemy w pracy.

Dobrze wiemy, że posiłek spożywany w porze lunchowo-obiadowej powinien być pożywny i zdrowy oraz powinien dodawać energii, nie powodując przy tym uczucia ciężkości i senności, na które w pracy (niestety) nie możemy sobie pozwolić.

Pamiętajmy, że lunch, który spożywamy w pracy powinien być ciepły. Spożycie ciepłego posiłku nie tylko poprawia zdolności trawienne organizmu, ale również sprawia, że nie tracimy energii na samodzielne ogrzewanie tego co spożyliśmy.

Jaką rolę w sztuce tworzenia lunch boxów odegrali Koreańczycy?

Mieszkańcy Korei Południowej są jednym z trzech najwięcej pracujących narodów świata. Spędzając w pracy średnio 52-68 godzin w tygodniu, do perfekcji opanowali sztukę przygotowywania zdrowych posiłków na wynos, dzięki którym mają siłę i energię do wykonywania codziennych zadań.

Sztuka przygotowywania posiłków BENTO, którą upodobali sobie Koreańczycy, wywodzi się z Japonii i oznacza danie na wynos zapakowane w odpowiednie opakowanie z przegródkami (japońskie „bento bako”).

Dzięki przegródkom uzyskujemy efekt niemieszania się produktów oraz zachowania ich odpowiedniej świeżości. Ponadto daje to możliwość przygotowania różnych dań, przystawek, czy półproduktów  i zabrania ich ze sobą w jednym pudełku.


Zalety lunch boxów w stylu bento

Świeżość – przegródki sprawiają, że poszczególne produkty zachowują swój smak i zapach, wolniej tracą świeżość, a między poszczególnymi daniami nie zachodzą szkodliwe reakcje chemiczne.

Estetyczny wygląd – wschodnio-kulturowe przyjęcia opierają się na podaniu jednocześnie kilku lub kilkunastu rodzajów przystawek, które możemy dowolnie mieszać na swoich talerzach. Sztuka bento zachęca do komponowania kolorowych, ładnie podanych posiłków, które nie tylko cieszą podniebienia, ale również oko.

Różnorodność – w jednym pudełku możemy zamknąć kilka różnych przekąsek. Nie musimy jeść wszystkiego na raz, a mieszać i łączyć to, na co właśnie mamy ochotę.

Posiłek można spożywać zarówno na ciepło, jak i na zimno – wszystko w zależności od tego co przygotujemy.

Najpopularniejsze bento składa się z ryżu, ryby lub mięsa oraz kilku porcji warzyw. Coraz częściej tego typu posiłki urozmaicane są owocami lub deserem.

Posiłek w stylu azjatyckim musi zawierać wszystkie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania składniki

Węglowodany i błonnik

Powinniśmy wybierać pełnowartościowe produkty zbożowe, które dodadzą energii na dłużej. Dobre węglowodany znajdziemy w: ryżu, pełnoziarnistych makaronach, kaszach, batatach i ziemniakach, które są również bogate w błonnik usprawniający trawienie.

Białka

Budulec organizmu, wpływający m. in. na naszą odporność, stan układu kostnego i nerwowego. Białko powinno stanowić ok. 15% posiłku. Wiele czynników wpływa na ten zakres i ostatecznie powinien on być indywidualnie dopasowany. Źródłem białka są przede wszystkim: mięso, ryby, jaja, owoce morza, dobrej jakości nabiał, ale również pestki, orzechy i rośliny strączkowe.

Zdrowe tłuszcze

Tłuszcz to zastrzyk energii oraz wspomaganie przyswajania witamin. Najkorzystniej na nasz organizm działają wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, których możemy szukać w oleju lnianym, oliwie z oliwek i innych olejach roślinnych, rybach i owocach morza oraz orzechach.

Ważne zasady komponowania BENTO

Bento powinno wyglądać estetycznie, w myśl zasady, że najpierw jemy oczami.

W bento powinniśmy zawrzeć różne struktury i smaki. Posiłek ma być ciekawy i ma zachęcać do spróbowania!

Ważny jest czas na celebrację. Powinniśmy odejść od jedzenia „w biegu” i znaleźć chwilę na spokojne spożycie posiłku, dzięki czemu nasz organizm nieco odpocznie i nabierze sił.

Podsumowanie

Pamiętaj, że sztuka komponowania posiłków powinna być przede wszystkim dostosowana do Twoich preferencji i stanu zdrowia. Zacznij od wartościowych zakupów, wybieraj sprawdzone, lubiane przez Ciebie przepisy. Planuj posiłki na kilka dni z góry (oszczędzisz w ten sposób czas!) i celebruj swoje bento, ciesząc się dobrą energią i zdrowiem na co dzień.

Jeśli brakuje Ci pomysłów na zdrowe lunche, umów się na konsultacje do naszych dietetyków.

Newsletter. Zapisz się i otrzymuj darmowe porady i rabaty!