Na temat kawy krąży wiele mitów i skrajnych opinii. Jedni namawiają do jej picia, przekonując właściwościami zdrowotnymi, inni odradzają… ze względu na szkodliwość. Jak jest naprawdę? Czy kawa jest szkodliwa? Odpowiedzmy sobie na kilka pytań, które wiele rozjaśnią.
Czy kawa działa pobudzająco?
Zasadniczo tak, choć zdarzają się wyjątki. Niektóre osoby po wypiciu kawy czują się wręcz senne. Może to wynikać ze specyficznej reakcji na kofeinę lub którąś z setek innych substancji aktywnych, które są w kawie zawarte.
Reakcja na kofeinę jest mocno związana z aktywnością enzymu metabolizującego kofeinę. Jeśli twoje enzymy są zbyt wolne, duże stężenie kofeiny działa wtedy niezbyt korzystnie, ponieważ działanie stymulujące może utrzymywać się zbyt długo i nawet pogarszać jakość snu. Przyspieszony metabolizm kawy w wyniku nadaktywnych enzymów będzie z kolei sprawiał, że kawa pobudzi słabo i na krótki czas.
U większości zdrowych osób kofeina z kawy poprawia skupienie, czujność i pamięć, m.in. dzięki zwiększeniu ukrwienia mózgu.
Czy kawa wypłukuje magnez?
2-3 filiżanki kawy wypłukują ok. 4 mg magnezu z organizmu. Espresso dostarcza zaś 48 mg magnezu. Rachunek jest prosty.
U osób zdrowych, które nie mają problemów z układem wydalniczym, gospodarką elektrolitową itp., i piją kawę w rozsądnych ilościach, nie powinno być żadnej obawy o wypłukiwanie magnezu.
Czy picie kawy przyczynia się do chorób metabolicznych?
Okazuje się, że jest wręcz przeciwnie. Kawa jest dobrym źródłem polifenoli (m.in. kwasu chlorogenowego), które unieszkodliwiają wolne rodniki, zmniejszają stan zapalny, poprawiają kondycję naczyń krwionośnych, działają przeciwmiażdżycowo i przeciwnowotworowo.
Kwas chlorogenowy ma korzystny wpływ na gospodarkę cukrową. Według prof. António Vaz Carneiro z uniwersytetu w Lizbonie kawa może zmniejszać ryzyko choroby wieńcowej o 21 %, a w przypadku cukrzycy typu 2 aż o 25 %. Napar kawy ma też pozytywny wpływ na mikroflorę jelita grubego.
Czy kawa rozpuszczalna jest gorsza od mielonej?
Dobrej jakości kawa rozpuszczalna, powinna działać tak samo, jak kawa ziarnista. Ale niestety jest duże ryzyko, że zawiera więcej akrylamidu. Trzeba też uważać na kawę w saszetkach, ponieważ ma dodatki takie jak cukier i olej palmowy.
Kiedy picie kawy nie jest zalecane?
- przy refluksie, wrzodach żołądka i dwunastnicy
- w zespole jelita drażliwego, biegunkach
- kamicach nerkowych
- nietolerancji histaminy lub salicylanów
- przy przewlekłym zmęczeniu
- wyczerpaniu nadnerczy
- podczas stosowania niektórych leków (kofeina wykazuje interakcje)
- w ciąży zalecane jest mocne ograniczenie ilości kofeiny
Pamiętaj, że najzdrowsza jest kawa czarna, bez mleka i cukru. Ewentualnie z mlekiem roślinnym. Jeśli czujesz się dobrze po kawie, nie musisz sobie odmawiać sobie tej przyjemności. Ilości do 3 filiżanek kawy dziennie uznawane są nie tylko za bezpieczne, ale i za pozytywnie wpływające na ogół zdrowia.
Masz więcej wątpliwości, co jest zdrowe, a co nie? Porozmawiaj z dietetykiem klinicznym, by zweryfikować wszelkie mity i zdobyć rzetelną wiedzę, jak zadbać o swoją dietę.