- 1) Buraki są niskokaloryczne, a jednocześnie niezwykle bogate w cenne witaminy i minerały
- 2) Obniżają ciśnienie tętnicze krwi
- 3) Poprawiają sprawność fizyczną
- 4) Działają przeciwzapalnie
- 5) Mają dobry wpływ na jelita
- 6) Poprawiają pracę ośrodkowego układu nerwowego
- 7) Mogą mieć właściwości antynowotworowe
Buraki są niskokaloryczne, a jednocześnie niezwykle bogate w cenne witaminy i minerały
Warto spożywać je dla wsparcia odporności, czy też podczas redukcji masy ciała. 100 g gotowanych buraków ma 44 kcal i 2 g błonnika. Buraki zawierają: witaminę C, B6, foliany, karotenoidy, potas, fosfor, mangan, żelazo, kwasy fenolowe i flawonoidy, betaliny, azotany.
Obniżają ciśnienie tętnicze krwi
Buraki, dzięki wysokiej zawartości azotanów, obniżają ciśnienie tętnicze krwi, a co za tym idzie, zmniejszają ryzyko zawału serca i udaru mózgu. W organizmie azotany przekształcają się w tlenek azotu, który rozszerza naczynia krwionośne. Badania wykazały, że ciśnienie po spożyciu buraka może obniżyć się o 4-10 mmHg w ciągu kilku godzin. (Effect of beetroot juice on lowering blood pressure in free-living, disease-free adults: a randomized, placebo-controlled trial, L.T. Coles, P.M. Clifton)
Poprawiają sprawność fizyczną
Buraki poprawiają sprawność fizyczną poprzez zwiększenie wykorzystania tlenu i poprawę pracy mitochondriów. Najlepszy efekt osiągniesz, spożywając buraki 2-3 godziny przed treningiem lub zawodami, ponieważ wtedy poziom azotanów we krwi osiąga najwyższy poziom. Badania wykazały, że picie 500 ml soku z buraka przez sportowców przez 6 dni wydłużyło czas do momentu wyczerpania podczas treningów o 15-25%. (Dietary inorganic nitrate improves mitochondrial efficiency in humans, F.J.Larsen, T.A.Schiffer, S.Borniquel, K.Sahlin i wsp.)
Działają przeciwzapalnie
Buraki działają przeciwzapalnie, a to za sprawą barwników zwanych betalainami. Związki betalainowe są unikatem w świecie roślin. Występują jedynie w burakach ćwikłowych, boćwinie, amarantusie, opuncji i kilku egzotycznych roślinach. Betalainy wyróżniają się silnymi właściwościami antyoksydacyjnymi.
Mają dobry wpływ na jelita
Buraki mają dobry wpływ na jelita, ponieważ są źródłem błonnika, który jest pożywką dla dobrych bakterii jelitowych.
Poprawiają pracę ośrodkowego układu nerwowego
Buraki poprawiają pracę ośrodkowego układu nerwowego, poprzez zwiększenie przepływu krwi do mózgu, a zwłaszcza do płata czołowego, który jest odpowiedzialny za podejmowanie decyzji i pamięć roboczą. (Acute effect of a high nitrate diet on brain perfusion in older adults, T.D.Presley, A.R.Morgan, E.Bechtoldi wsp.)
Mogą mieć właściwości antynowotworowe
Buraki mogą mieć właściwości antynowotworowe, choć tu potrzebne są dalsze badania. Z badań przeprowadzonych na izolowanych komórkach ludzkich oraz na szczurach wynika, że betalainy mogą hamować rozrost komórek nowotworowych. (Cytotoxic effect of the red beetroot (Beta vulgaris L.) extract compared to doxorubicin (Adriamycin) in the human prostate (PC-3) and breast (MCF-7) cancer cell lines, G.J.Kapadia, M.A.Azuine, G.S.Rao i wsp.)