ikona telefonu

Umów wizytę
507 281 643

Wybierz dietetyka

#BlackFriday do 29.11. Obniżone ceny tylko dla 10 pakietów!

Przepis na domowe chrupiące krakersy z makiem

Przepis na domowe chrupiące krakersy z makiem

Masz ochotę na chrupiącą przekąskę? Niestety sklepowe produkty typu chipsy i krakersy są pełne tłuszczów trans, glutenu, cukru, wzmacniaczy smaku, barwników… itd. Ale jest na to rada. Możesz upiec swoje własne krakersy. Taką przekąskę możesz spokojnie dać swojemu dziecku do szkoły!

Składniki:

  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 5 łyżek mąki kokosowej
  • 2 łyżki otrąb gryczanych
  • 2 łyżki mąki owsianej
  • 2 płaskie łyżki ksylitolu
  • 1 czubata łyżka maku
  • szczypta soli himalajskiej
  • 5 łyżek mleka ryżowego
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 jajo kurze
  • 50 g masła klarowanego

Przygotowanie:

W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki sypkie. Następnie dodaj jajo, wodę, mleko roślinne i roztopione masło klarowane. Wymieszaj i zagnieć ręką ciasto. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i rozwałkuj na nim połowę ciasta (a drugą połowę na drugiej blaszce). Nożem ponacinaj ciasto w kratkę (o bokach ok. 3-4 cm), wykrawając w ten sposób kształt krakersów. Piecz krakersy w temp. 200 st. C ok. 15 minut, aż lekko się zarumienią. Następnie wyjmij z piekarnika i ostudź przez kilka minut.

Newsletter. Zapisz się i otrzymuj darmowe porady i rabaty!