Ograniczasz glutenu i ziaren? Ten przepis na pizzę musi trafić do Twojej kuchni. Świeżo starty kalafior służy jako baza, zastępuje ciasto, dzięki czemu całość można złożyć tak jak tradycyjną pizzę! Przepis ograniczył się tylko do pomidorów i świeżej bazylii, ale nie wahaj się rzucać o wiele więcej warzyw na pizzę, żeby ją trochę powiększyć. Połowa ciasta ma mniej niż 300kcal, więc Twoje sumienie pozostaje czyste!
SKŁADNIKI
600g kalafiora, starty (około 1/2 dużej głowy)
1 duże jajo
300 g rozdrobnionej mozzarelli o zredukowanej zawartości tłuszczu
2 łyżki startego parmezanu
Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
60 g sosu pomidorowego
230 g pomidorów, pokrojone na pół
2 ząbki czosnku, w plasterkach
1/4 łyżeczki płatków pokruszonego czerwonego pieprzu
Świeże liście bazylii, opcjonalnie
WSKAZÓWKI
Wyłóż oprawioną blachę do pieczenia papierem pergaminowym i rozgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni.
Zetrzyj kalafior za pomocą tarki. Potarkowanego kalafiora umieśc w garnku z wodą i zacznij gotowanie 😉 Kalafio będzie ugotowany po około 10-15minutach – musi być miękki. Ostudź kalafior i postaraj się pozbyć z niego jak największej ilości wody, którą zassał podczas gotowania. Wymieszaj z jajkiem, 240 g mozzarelli, parmezanem, solą i pieprzem. Gotowa masę rozłóż na blaszce do pieczenia, którą wcześniej należy delikatnie natłuścić.
Na góre pizzy wyłóz sos, mozarelle i pozostałe dodatki – wszystko wedle uznania. Piec w piekarniku około 10-15min.