Ograniczasz glutenu i ziaren? Ten przepis na pizzę musi trafić do Twojej kuchni. Świeżo starty kalafior służy jako baza, zastępuje ciasto, dzięki czemu całość można złożyć tak jak tradycyjną pizzę! Przepis ograniczył się tylko do pomidorów i świeżej bazylii, ale nie wahaj się rzucać o wiele więcej warzyw na pizzę, żeby ją trochę powiększyć. Połowa ciasta ma mniej niż 300kcal, więc Twoje sumienie pozostaje czyste!

SKŁADNIKI

600g kalafiora, starty (około 1/2 dużej głowy)
1 duże jajo
300 g rozdrobnionej mozzarelli o zredukowanej zawartości tłuszczu
2 łyżki startego parmezanu
Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
60 g sosu pomidorowego
230 g pomidorów, pokrojone na pół
2 ząbki czosnku, w plasterkach
1/4 łyżeczki płatków pokruszonego czerwonego pieprzu
Świeże liście bazylii, opcjonalnie

WSKAZÓWKI

Wyłóż oprawioną blachę do pieczenia papierem pergaminowym i rozgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni.
Zetrzyj kalafior za pomocą tarki. Potarkowanego kalafiora umieśc w garnku z wodą i zacznij gotowanie 😉 Kalafio będzie ugotowany po około 10-15minutach – musi być miękki. Ostudź kalafior i postaraj się pozbyć z niego jak największej ilości wody, którą zassał podczas gotowania. Wymieszaj z jajkiem, 240 g mozzarelli, parmezanem, solą i pieprzem. Gotowa masę rozłóż na blaszce do pieczenia, którą wcześniej należy delikatnie natłuścić.
Na góre pizzy wyłóz sos, mozarelle i pozostałe dodatki – wszystko wedle uznania. Piec w piekarniku około 10-15min.

Bon appetit!

person image

To jak, chcesz więcej?

Ten artykuł dotyczy Ciebie i chcesz więcej? Daj sobie szansę i spotkaj się z jednym z naszych specjalistów.
już od 500 zł

Nie uciekaj jeszcze

Już wychodzisz?

Być może to ostatnia szansa, by o siebie zadbać.

Przygotowaliśmy dla Ciebie jeszcze trochę paliwa, aby poprawić
Twój komfort życia i polepszyć codzienne funkcjonowanie.
Zapisz się na nasz newsletter i działaj na własnych zasadach.

Twój adres email został zapisany!

Już niebawem dostaniesz od nas wiele dobrego paliwa
zupełnie za darmo. Czekaj, bo warto!

Idź do strony głównej