ikona telefonu

Umów wizytę
690 184 642

Jak nie marnować 9 mln ton żywności rocznie? Sprawdź czym jest kuchnia zero waste

Jak nie marnować 9 mln ton żywności rocznie? Sprawdź czym jest kuchnia zero waste

Czy zdarzyło Ci się kiedyś przegapić datę przydatności do spożycia? A może nie miałeś/aś ochoty jeść tego samego posiłku następnego dnia? Czy wiesz, że w Polsce marnowane jest około 9 milionów ton żywności rocznie, co powoduje, że znajdujemy się na 5 miejscu w rankingu krajów Unii Europejskiej[1]?

Istnieje jednak rozwiązanie – kuchnia zero waste. Przeczytaj ten artykuł i dowiedz się, jak małymi kroczkami możesz przyczynić się do zmian, ograniczając marnowanie żywności.

Problem globalny

Za marnotrawstwem żywności stoi także marnowanie zasobów, czyli: wody, energii, pieniędzy oraz nakładu pracy. Zarówno produkcja żywności, jak i składowanie odpadów przyczynia się do wytwarzania CO2, który ma wpływ na zmiany klimatyczne.

Szacuje się, że ponad połowa zmarnowanej żywności w krajach Unii Europejskiej pochodzi z gospodarstw domowych[2].

Jak Ty możesz to zmienić?

Wystarczy kilka kroków, aby ograniczyć marnowanie żywności, oszczędzając nie tylko zasoby naturalne, ale również zasobność swojego portfela. Pomocna jest w tym idea – tzw. kuchnia zero waste.

Planowanie jadłospisów oraz lista zakupów

Dzięki tej prostej czynności podczas zakupów w sklepie do koszyka trafią tylko te produkty, które zostaną wykorzystane. Tym sposobem unikniesz kupna nadprogramowej żywności, która mogłaby zostać niewykorzystana. Ograniczenie zakupu zbędnych produktów pozwoli także zaoszczędzić pieniądze.

Nie kupuj na zapas

Przed planowanymi zakupami zrób przegląd szafek i lodówki i sprawdź, co naprawdę jest Ci potrzebne. Nie kupuj dużej ilości produktów cechujących się krótką datą przydatności (np. mięso, ryby, nabiał, owoce i warzywa). Kupując produkty z krótką datą zaopatrz się w taką ilość, którą będziesz w stanie spożyć.

 Pamiętaj, że nie tylko data ważności jest istotna. Im dłużej przechowujesz żywność świeżą, tym większe prawdopodobieństwo rozwoju drobnoustrojów. Jeżeli na jakimś produkcie pojawiła się pleśń, nie należy w żadnym wypadku odkrajać zajętej części, a wyrzucić cały produkt.

Kupowanie na zapas ma sens jedynie w przypadku produktów suchych lub mrożonych, które charakteryzują się długą datą przydatności.

Kupuj na wagę lub na sztuki

Kupowanie żywności na wagę lub na sztuki pozwoli Ci zaopatrzyć się w taką ilość, jaką potrzebujesz. Z pewnością będzie to lepsze rozwiązanie, niż kupowanie produktów w zbiorczych opakowaniach.

Pakuj produkty do wielorazowych opakowań

Nie korzystaj z jednorazowych woreczków, które sklepy oferują na dziale z warzywami i owocami. Pojedyncze owoce i warzywa wrzuć luzem do koszyka, a jeśli planujesz zakup większej ilości produktów, zapakuj je w materiałowe woreczki.

Mięso i wędliny możesz zapakować do wielorazowych pojemników, które podczas ważenia i wyceny produktu zostaną odliczone. Dzięki wielorazowym opakowaniom zmniejszysz ilość produkowanych odpadów, a żywność będzie dłużej świeża niż ta przechowywana w jednorazowych woreczkach.

Ogranicz kupowanie wody w plastikowych butelkach

Woda mineralna sprzedawana jest w butelkach z tworzywa sztucznego typu PET, które w środowisku naturalnym rozkładają się od 100 do 1000 lat[3]. Nie powinno się wykorzystywać ich ponownie, ponieważ mogą być szkodliwe.

Sprawdź, czy woda z kranu w Twojej okolicy jest zdatna do spożycia. Jeżeli masz jakieś obawy w związku ze spożyciem wody kranowej, zainwestuj w dzbanek lub butelkę filtrującą.

Kuchnia zero wastenajlepiej spożyć przed / najlepiej spożyć do

Nazewnictwo jest znane każdemu konsumentowi. Ale czy każdy zna różnicę między „najlepiej spożyć przed” (lub przed końcem) a „najlepiej spożyć do”?

Ten pierwszy to termin minimalnej trwałości. Informuje on konsumenta, że produkt przed upływem daty zachowuje wszystkie właściwości – smak, zapach, wygląd. Natomiast po upływie tej daty cechy mogą być mniej intensywne, ale produkt wciąż może być zdatny do spożycia.

Najlepiej spożyć przed…najczęściej dotyczy produktów suchych i trwałych jak kasze, makarony, ryż czy płatki owsiane. Termin przydatności do spożycia (najlepiej spożyć do…) to wskaźnik dla łatwo psujących się produktów, które po upływie terminu nie powinny być spożywane, ze względu na możliwość rozwoju drobnoustrojów.

Odpowiednio przechowuj produkty

Zwracaj uwagę na temperaturę przechowywania żywności. Produkty nietrwałe przechowuj w lodówce. Źle przechowywana żywność szybciej się psuje, wzrasta również ryzyko zatrucia pokarmowego.

Stosuj metodę „First in – first out” czyli „pierwsze weszło – pierwsze wyszło”.  Metoda bazuje na założeniu, że produkty które mają najkrótszą datę ważności zużywane są w pierwszej kolejności.

Kupuj produkty sezonowe i lokalne

Wybierając sezonowe warzywa lub owoce masz pewność, że nie były przechowywane kilka miesięcy w magazynie. Produkty sezonowe odznaczają się najwyższą świeżością oraz najwyższą zawartością składników odżywczych.

Znajdź sprawdzonego dostawcę, który zagwarantuje Ci najlepszej jakości mięso, ryby lub jajka. Podczas zakupów daj szanse „nieidealnym” owocom i warzywom – niestety większość z nich najczęściej trafia do kosza.

Kuchnia zero waste – wykorzystuj resztki w kuchni

Nie wyrzucaj jedzenia. Pamiętaj, że większość produktów (np. pieczywo, zupy, potrawki, gulasze, mięso przed i po obróbce termicznej, większość owoców) możesz zamrozić. Z warzyw, które zalegają w lodówce możesz zrobić pesto, pasztet, placki, zupę krem lub po prostu sałatkę lub surówkę.

Podziel się jedzeniem

Jeżeli z jakiegoś powodu nie chcesz zamrozić gotowych potraw możesz oddać lub wymienić się z kimś jedzeniem. Na Facebook’u istnieją grupy lokalne, gdzie mieszkańcy ogłaszają, co mają na wymianę. Możesz także zanieść niezjedzone potrawy do jadłodzielni, aby skorzystali z nich potrzebujący. 

Potrzebujesz zmian w zakresie diety? Oferujemy spersonalizowany jadłospis wraz z listą zakupów, dzięki której zaoszczędzisz czas na zakupach!

[1] Ciszewski M., Marnowanie żywności – Polska wśród liderów UE. Agronews.com.pl, 2020. [https://agronews.com.pl/artykul/marnowanie-zywnosci-polska-wsrod-liderow-w-ue/]

[2] Dąbrowska A., Janoś-Krzesło M., Marnowanie żywności jako problem społeczny. Handel wewnętrzny 2013;4(345):14-26, , SGH w Warszawie.

[3] Życie śmieci – jak długo rozkładają się odpady? Esbud.pl, 2015. [https://esbud.pl/zycie-smieci-jak-dlugo-rozkladaja-sie-odpady/]

Newsletter. Zapisz się i otrzymuj darmowe porady i rabaty!