ikona telefonu

Umów wizytę
696 537 910

Kombucha i zakwas buraczany – czy znasz te wyjątkowe napoje?

Kombucha i zakwas buraczany – czy znasz te wyjątkowe napoje?

Kombucha i zakwas buraczany to napoje, które w ostatnich latach stały się bardzo popularne. Dlaczego tak dużo się o nich mówi? Ponieważ mają mnóstwo wspaniałych właściwości, które wpływają korzystnie na nasze zdrowie.

Naturalne izotoniki

Napoje te są świetnymi izotonikami, których zadaniem jest skuteczne nawodnienie organizmu, ale czy na tym koniec? Oczywiście nie. Śmiało możemy zakwalifikować te trunki do probiotyków.

Czym są probiotyki?

To dobre bakterie, będące składnikiem mikroflory jelit, które wspierają organizm na wielu poziomach. Są czynnikiem chroniącym przed działaniem środowiska zewnętrznego, głównie gnilnych mikrobów oraz toksyn. Spożywane regularnie wytwarzają związki sprzyjające zdrowiu oraz większą przyswajalność składników odżywczych.

Poznajmy bardziej szczegółowo obydwa napoje.

Zakwas buraczany

Powstaje w trakcie naturalnej fermentacji buraków, w towarzystwie czosnku, a najczęściej też ziela angielskiego, liści laurowych, po zalaniu soloną wodą i dodatku startera. Posiada lekko kwaskowy smak.

kombucha

Komu może pomóc zakwas z buraka?

  • – osobom z niedoborami witamin i minerałów,
  • – osobom żyjącym w stresie, o obniżonej odporności,
  • – konsumującym chemicznie przetworzone jedzenie,
  • – cierpiącym na anemię oraz niedokrwistość,
  • – po chemioterapii,
  • – osobom z nadciśnieniem,
  • – w trakcie i po kuracji antybiotykowej,
  • – palaczom,
  • – osobom z licznymi alergiami,
  • – kobietom w ciąży do III trymestru,
  • – mającym problemy z przewodem pokarmowym.


Jak dawkować?

  • – 1 szklanka dziennie dorośli i dzieci powyżej 12. roku życia
  • – pół szklanki dziennie dzieci powyżej 6. roku życia

Kiedy nie powinno się stosować zakwasu z buraka?

  • – przy reumatyzmie,
  • – kamicy nerkowej,
  • – dnie moczanowej,
  • – z przypadłością do niskiego ciśnienia,
  • – przy cukrzycy,
  • – w trakcie III trymestru ciąży.

Kombucha

To napój z czarnej oraz zielonej herbaty, cukru, składników zakwaszających oraz startera, pochodzący z Azji, który otrzymuje się w wyniku fermentacji przez symbiotyczną kulturę drożdży i bakterii kwasu octowego. Posiada orzeźwiający smak, dzięki zawartości kwasów organicznych, dwutlenku węgla, a także śladowej zawartości alkoholu.

kombucha

Komu może pomóc kombucha?

  • – osobom z problemami gospodarki węglowodanowej (cukrzyca, insulinooporność),
  • – żyjącym w stresie, o obniżonej odporności,
  • – cierpiącym na zespół chronicznego zmęczenia,
  • – osobom odchudzającym się,
  • – z niedoborami witamin i minerałów,
  • – z przerostem grzybów candida w przewodzie pokarmowym,
  • – mającym problemy z przewodem pokarmowym (oprócz jelita drażliwego),
  • – z chorobami układu naczyniowego,
  • – z migrenami,
  • – cierpiącym na dne moczanową,
  • – walczącym z trądzikiem.

Jak dawkować?

Napój z kombuchy silnie oddziałuje na cały organizm, dlatego do jego picia należy przygotowywać się stopniowo, zaczynając np. od jednej łyżeczki dziennie. Początkowo mogą wystąpić bóle głowy, co może być związane z procesem wydalania toksyn i oczyszczaniem organizmu.

Za bezpieczną ilość przyjmuje się spożywanie nie więcej niż 118 ml kombuchy w ciągu dnia.

Kiedy nie powinno się stosować kombuchy?

  • – przy kamicy szczawianowej,
  • – jelicie drażliwym,
  • – bniżonej odporności (pacjenci onkologiczni, po chemioterapii, z wirusem HIV, w podeszłym wieku)
  • – reumatyzmie, reumatoidalnym zapaleniu stawów,
  • – miażdżycy,
  • – kobiety w ciąży,
  • – dzieci.

Podsumowanie

Jak widać spożywanie obydwu napojów ma ogrom prozdrowotnych zalet dla organizmu. Najlepiej stosować je systematycznie, robiąc kilkutygodniowe przerwy pomiędzy kolejnymi kuracjami. Pamiętaj o stopniowym wprowadzaniu ich do diety.

My również pijemy zakwas i kombuczę. Są naprawdę świetne, więc polecamy! Jeżeli Ty również chcesz spróbować, skorzystaj z rabatu – 10 %, na hasło sportsmed w sklepie Nowy Jantar.


Newsletter. Zapisz się i otrzymuj darmowe porady i rabaty!