Produkty fermentowane od bardzo dawna uważane są za produkty zdrowe i pożądane w diecie. Kapusta kiszona, ogórki kiszone, kefiry, czy też bardziej egzotyczne natto i tempeh to produkty tradycyjnie spożywane nie tylko dla walorów kulinarnych, ale i z wiarą korzystnego wpływu na zdrowie.

Kombucha i zakwas buraczany to fermentowane napoje, które w ostatnich latach stały się bardzo popularne. Dlaczego tak dużo się o nich mówi? Ponieważ mają mnóstwo wspaniałych właściwości, które wpływają korzystnie na nasze zdrowie.

Naturalne izotoniki

Napoje te są świetnymi izotonikami, których zadaniem jest skuteczne nawodnienie organizmu. Szczególnie kombucha daje świetne uczucie orzeźwienia i ułatwia przyjmowanie odpowiedniej ilości płynów. Ale czy na tym koniec? Oczywiście nie. Śmiało możemy zakwalifikować je jako napoje probiotyczne.

Czym są probiotyki?

To dobre bakterie, będące składnikiem mikroflory jelit, które wspierają organizm na wielu poziomach. Są czynnikiem chroniącym przed działaniem środowiska zewnętrznego, głównie gnilnych i chorobotwórczych mikrobów oraz toksyn. Spożywane regularnie wytwarzają związki sprzyjające zdrowiu oraz poprawie przyswajalności składników odżywczych z pożywienia.

Przeczytaj też:

Poznajmy bardziej szczegółowo obydwa napoje.

Zakwas buraczany

Powstaje w trakcie naturalnej fermentacji buraków po zalaniu soloną wodą i z dodatkiem startera, w towarzystwie czosnku, a często też ziela angielskiego i liści laurowych. Posiada lekko kwaskowy smak i charakterystyczną, ciemno-buraczaną barwę.

Zakwas buraczany firmy Nowy Jantar
Zakwas buraczany firmy Nowy Jantar

Komu może pomóc zakwas z buraka?

  • osobom z niedoborami witamin i minerałów;
  • osobom żyjącym w stresie, o obniżonej odporności;
  • konsumującym chemicznie przetworzone jedzenie;
  • cierpiącym na anemię oraz niedokrwistość;
  • po chemioterapii;
  • osobom z nadciśnieniem;
  • w trakcie i po kuracji antybiotykowej;
  • palaczom;
  • osobom z licznymi alergiami;
  • kobietom w ciąży do III trymestru;
  • mającym problemy z przewodem pokarmowym.

Dawkowanie zakwasu buraczanego dla zdrowia?

Dorośli i dzieci powyżej 12. roku życia powinni pić 1 szklankę zakwasu dziennie.

Dzieciom powyżej 6. roku życia zaleca się pół szklanki dziennie.

Kiedy nie powinno się stosować zakwasu z buraka?

Zakwasu buraczanego nie należy stosować przy:

  • reumatyzmie;
  • kamicy nerkowej;
  • dnie moczanowej;
  • tendencji do niskiego ciśnienia;
  • cukrzycy;
  • w trakcie III trymestru ciąży.

Kombucha

Kombucha to fermentowany napój z czarnej lub zielonej herbaty, cukru oraz „startera”. Wywodzi się z tradycji azjatyckiej. Otrzymuje się go w wyniku fermentacji przez symbiotyczną kulturę drożdży i bakterii kwasu octowego (tzw. SCOBY), która ma galaretowatą postać przypominającą kapelusz grzyba. Z powodu tego charakterystycznego wyglądu nazywa się go 'grzybem herbacianym’ lub 'grzybkiem tybetańskim’. Gotowy napój ma orzeźwiający smak, dzięki zawartości kwasów organicznych, dwutlenku węgla, a także śladowej zawartości alkoholu.

Kombucha firmy Nowy Jantar
Kombucha firmy Nowy Jantar

Komu może pomóc kombucha?

  • osobom z problemami gospodarki węglowodanowej (cukrzyca, insulinooporność);
  • żyjącym w stresie, o obniżonej odporności;
  • cierpiącym na zespół chronicznego zmęczenia;
  • osobom odchudzającym się;
  • z niedoborami witamin i minerałów;
  • z przerostem grzybów candida w przewodzie pokarmowym;
  • mającym problemy z przewodem pokarmowym (oprócz jelita drażliwego);
  • z chorobami układu naczyniowego;
  • z migrenami;
  • cierpiącym na dnę moczanową;
  • walczącym z trądzikiem.

Dawkowanie kombuchy dla zdrowia

Napój z kombuchy silnie oddziałuje na cały organizm, dlatego do jego picia należy przygotowywać się stopniowo, zaczynając np. od jednej łyżeczki dziennie. Początkowo mogą wystąpić bóle głowy, co może być związane z procesem wydalania toksyn i oczyszczaniem organizmu.

Za bezpieczną ilość przyjmuje się spożywanie nie więcej niż 118 ml kombuchy w ciągu dnia.

Kiedy nie powinno się stosować kombuchy?

Herbaty Kombucha nie należy stosować przy:

  • kamicy szczawianowej;
  • jelicie drażliwym;
  • obniżonej odporności (pacjenci onkologiczni, po chemioterapii, z wirusem HIV, w podeszłym wieku);
  • reumatyzmie, reumatoidalnym zapaleniu stawów;
  • miażdżycy;
  • w ciąży;
  • dzieciom.

Podsumowanie

Jak widać, spożywanie obydwu napojów ma ogrom prozdrowotnych zalet dla organizmu. Najlepiej stosować je systematycznie, robiąc kilkutygodniowe przerwy pomiędzy kolejnymi kuracjami. Pamiętaj o stopniowym wprowadzaniu ich do diety.

My również pijemy zakwas i kombuczę. Są naprawdę świetne, więc polecamy! Jeżeli Ty również chcesz spróbować, skorzystaj z rabatu – 10 %, na hasło > sportsmed < w sklepie Nowy Jantar.


person image

To jak, chcesz więcej?

Ten artykuł dotyczy Ciebie i chcesz więcej? Daj sobie szansę i spotkaj się z jednym z naszych specjalistów.
już od 500 zł

Nie uciekaj jeszcze

Już wychodzisz?

Być może to ostatnia szansa, by o siebie zadbać.

Przygotowaliśmy dla Ciebie jeszcze trochę paliwa, aby poprawić
Twój komfort życia i polepszyć codzienne funkcjonowanie.
Zapisz się na nasz newsletter i działaj na własnych zasadach.

Twój adres email został zapisany!

Już niebawem dostaniesz od nas wiele dobrego paliwa
zupełnie za darmo. Czekaj, bo warto!

Idź do strony głównej