Madhubanka – czym jest?
Madhubanka to napój pochodzący z kuchni indyjskiej. To smaczny pobudzający napój, który niekiedy zastępuje mi kawę.
Jak ją przygotować? Poniżej przepis po zdrowej ,,metamorfozie”
Składniki:
4 szklanki mleka kokosowego,
1/3 łyżeczki mielonego kardamonu,
1 łyżeczka przyprawy do piernika (takiej bez dodatku mąki i glutaminianu sodu),
2 łyżeczki miodu/ksylitolu (ilość wedle preferencji),
3 plasterki świeżego imbiru,
1 łyżka czarnej herbaty liściastej Yunan,
1 łyżka czarnej herbaty liściastej Earl Grey,
1 łyżka czarnej herbaty liściastej Madras.
Wykonanie:
Do garnka wlewamy mleko, dodajemy ksylitol, przyprawy – całość doprowadzamy do wrzenia mieszając. Wsypujemy herbaty i gotujemy do momentu, aż się zaparzą. Po zaparzeniu, napój przecedzamy przez sitko.
Uwaga: Jeśli chcesz dodać miód to poczekaj aż napój przestygnie, w ten sposób zachowasz jego cenne właściwości.
Tak przygotowany napój spożywamy na ciepło, zapewne rozgrzeje Cię w chłodne zimowe dni.