Składniki:

  • 150 g masła klarowanego, pokrojonego na kawałki
  • 6 jajek
  • 1 szczypta soli
  • 100 g ksylitolu 
  • 250 g gorzkiej czekolady, min. 70%, pokrojonej na małe kawałki
  • 50 g mąki owsianej/kukurydzianej/ryżowej

Wykonanie:

  1. Nagrzej piekarnik do temp. 180 stopni.
  2. Przygotuj formę do pieczenia: tortownica średnica 22, wyłóż ją papierem do pieczenia.
  3. Żółtka oddziel od białek.
  4. Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem soli (obroty 3.5 thermomix).

    W osobnym naczyniu (może być thermomix) połącz składniki: żółtka, ksylitol, masło.
  5. Dodaj gorzką czekoladę (jeśli nie masz thermomix rozpuść ją w kąpieli wodnej) i mąkę dalej mieszając (70% podgrzewanie w thermomix), dodaj ubite białka.
  6. Piecz w trybie góra i dół przez 15-20 min. 

Wersja muffiny

Zamiast do tortownicy – wlewasz ciasto do foremek na babeczki 🙂

ciasto bardzo czekoladowe
ciasto bardzo czekoladowe
Możesz kupić foremki silikonowe lub papierowe.
ciasto bardzo czekoladowe
ciasto bardzo czekoladowe
person image

To jak, chcesz więcej?

Ten artykuł dotyczy Ciebie i chcesz więcej? Daj sobie szansę i spotkaj się z jednym z naszych specjalistów.
już od 500 zł

Podobne artykuły

Jabłecznik bezglutenowy

Jabłecznik bezglutenowy

29 września 2020, 17:36
Wiktoria Kłos
Wiktoria Kłos
Budyń czekoladowy z ryżu

Budyń czekoladowy z ryżu

25 sierpnia 2020, 18:33
Wiktoria Kłos
Wiktoria Kłos

Nie uciekaj jeszcze

Już wychodzisz?

Być może to ostatnia szansa, by o siebie zadbać.

Przygotowaliśmy dla Ciebie jeszcze trochę paliwa, aby poprawić
Twój komfort życia i polepszyć codzienne funkcjonowanie.
Zapisz się na nasz newsletter i działaj na własnych zasadach.

Twój adres email został zapisany!

Już niebawem dostaniesz od nas wiele dobrego paliwa
zupełnie za darmo. Czekaj, bo warto!

Idź do strony głównej