Spis treści
zwiń
Składniki:
- 150 g masła klarowanego, pokrojonego na kawałki
- 6 jajek
- 1 szczypta soli
- 100 g ksylitolu
- 250 g gorzkiej czekolady, min. 70%, pokrojonej na małe kawałki
- 50 g mąki owsianej/kukurydzianej/ryżowej
Wykonanie:
- Nagrzej piekarnik do temp. 180 stopni.
- Przygotuj formę do pieczenia: tortownica średnica 22, wyłóż ją papierem do pieczenia.
- Żółtka oddziel od białek.
- Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem soli (obroty 3.5 thermomix).
W osobnym naczyniu (może być thermomix) połącz składniki: żółtka, ksylitol, masło. - Dodaj gorzką czekoladę (jeśli nie masz thermomix rozpuść ją w kąpieli wodnej) i mąkę dalej mieszając (70% podgrzewanie w thermomix), dodaj ubite białka.
- Piecz w trybie góra i dół przez 15-20 min.
Wersja muffiny
Zamiast do tortownicy – wlewasz ciasto do foremek na babeczki 🙂