Składniki:
- – 2 szklanki miąższu surowej dyni
- – szklanka mąki jaglanej
- – 1/2 szklanki mąki ryżowej
- – 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- – szklanka erytrytolu
- – 3 jaja
- – 2 łyżeczki cynamonu
- – szczypta imbiru i gałki muszkatołowej
- – łyżeczka sody oczyszczonej
- – 1/2 szklanki oleju kokosowego
- – garść orzechów np. włoskie, laskowe, migdały
- – opcjonalnie inne bakalie do posypania z wierzchu np. chipsy kokosowe
Polewa:
- – 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- – łyżka oleju kokosowego
Przygotowanie:
Dynię przekrój na pół. Usuń gniazda nasiennie. Pokrój dynię w wąskie kawałki i obierz ze skóry. Miąższ zetrzyj na tarce jarzynowej. Jaja zmiksuj z erytrytolem. Do masy dodaj mąki, sodę, przyprawy i roztopiony tłuszcz. Wymieszaj całość dokładnie. Dodaj startą dynię i posiekane orzechy. Wymieszaj. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 50 min. w temp. 180 stopni. Gdy ciasto się upiecze, przygotuj polewę. W garnuszku rozpuść olej kokosowy, dodaj kawałeczki czekolady i podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając. Gotową polewą posmaruj wierzch ciasta, posyp kawałkami orzechów. Smaczego