Dzisiaj świętujemy Dzień Kawy! O właściwościach kawy pisaliśmy dość niedawno, dlatego dzisiaj skupmy się na czymś, co można do tej kawy zjeść. Proponujemy pyszniutki jabłecznik bezglutenowy. Do dzieła!
Składniki na jabłecznik:
- 130 g masła klarowanego
- 3 – 4 jabłka, kwaśne, bez gniazd nasiennych, pokrojone w ćwiartki (ok. 180 g każde)
- 3 jajka
- 60 g ksylitolu
- 30 g brandy (opcjonalnie)
- 200 g mąki ryżowej
- 1 łyżka proszku do pieczenia (15 g)
- 1 szczypta soli
Przygotowanie:
Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Połącz składniki za pomocą miksera, na wierzchu ułóż nacięte wzdłuż cząstki jabłka. Piecz jabłecznik w temperaturze 180 stopni, tryb góra-dół, termoobieg, 30-40 min – sprawdź wbijając wykałaczkę, czy się nie klei.
My już zajadamy. Pyyycha!