Przepis na domowy ketchup!
Chyba każdy z nas lubi ketchup! W takiej wersji nie może go zabraknąć również na diecie:) Keczup, który można znaleźć na sklepowych półkach to często produkt, zawierający w swoim składzie cukier, syntetyczne słodziki, konserwanty, wzmacniacze smaku. My przedstawiamy wam naszą wersję keczupu. Zdrowszą, bo pozbawioną całej tej chemii.
Przepis na ok. 5 łyżek. Jeśli chcesz otrzymać więcej keczupu, zwiększ proporcjonalnie składniki w przepisie.
Składniki:
½ kg dojrzałych, świeżych pomidorów,
łyżeczka ksylitolu,
ząbek czosnku,
łyżeczka octu jabłkowego (niefiltrowany, niebarwiony, niekonserwowany),
sól himalajska, pieprz (do smaku),
papryka chili (opcjonalnie).
Pomidory umyć i wrzucić do garnka wraz z pozostałymi składnikami do garnka i rozgotować. Zawartość od czasu do czasu należy przemieszać, żeby się nie przypaliła. Następnie rozgotowaną masę przetrzeć przez sito (skórki zostaną na sicie). Tak przygotowany produkt gotowy jest do spożycia. Keczup przygotowany w większej ilości można umieścić w małych słoiczkach. Aby przedłużyć trwałość przetworu wypełnione keczupem małe słoiczki można jednokrotnie pasteryzować przez 15-20 minut w garnku wypełnionym do 3/4 wysokości wodą. Czas zaczynamy mierzyć od momentu zagotowania się wody. Na dnie garnka z pokrywką warto wyłożyć bawełnianą ściereczkę, a słoiki ustawiać tak, aby się nie stykały.
Zachęcamy do przygotowania domowego keczupu, zwłaszcza dzieciom 🙂