Śledź z cebulką w oleju to idealna propozycja na kolację po intensywnym treningu, kiedy organizm woła o uzupełnienie straconych elementów. Idealnie łączy się z ciemnym pieczywem. Idealne rozwiązanie dla zabieganych, bo z łatwością można przechowywać to danie w lodówce. Prawdziwa uczta dla tych, którzy cenią swojski smak śledzików.
Wartości odżywcze śledzia
Śledź znany jest z bardzo delikatnego w smaku mięsa. Zawiera dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych – kwasów omega-3, obniżających stężenie cholesterolu we krwi. To dobre źródło łatwo przyswajanych witamin: witaminy A (wzmacnia skórę, włosy i paznokcie), witaminy D (wzmacnia kości) oraz witamin z grupy B – B1, B2, B6 i B12 (usprawniają pracę układu nerwowego). Śledzie są zawierają duże ilości jodu, wapnia i żelaza. A także jeszcze fosfor, magnez, fluor, siarkę, potas i mangan. Śledź jest też bardzo dobrym dostawcą białka – około 17g białka na 100g mięsa. Choć śledzie zaliczane są do grupy ryb tłustych, na spokojnie można je włączyć do diety redukcyjnej. Dzięki zawartości potasu, śledź pomaga usuwać nadmiar wody, a dobre kwasy tłuszczowe wspomagają przemianę materii.
Składniki:
- 500 g płatów śledziowych solonych
- 1 szklanka oleju lnianego
- 2 duże obrane cebule
- kilka ziaren ziela angielskiego
- liście laurowe
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Namocz śledzie w zimnej wodzie przez kilka godzin. Nie dłużej niż dobę, czas zależy od tego jak słone są śledzie.
- Przepłucz płatki śledziowe w letniej wodą i dokładnie osusz.
- Pokrój śledzie w paski o szerokości ok 2 cm i przypraw pieprzem.
- Cebulę pokrój w cienkie piórka. Dla złagodzenia smaku możesz przepłukać je wrzątkiem
- Posól cebulę i odstaw.
- W dużym słoiku układaj warstwami cebulę i śledzie
- Między warstwy przekładaj ziarna ziela angielskiego i liście laurowe.
- Zalej słoik olejem i lekko potrząśnij słoikiem, aby olej dotarł we wszystkie zakamarki.
- Odstaw słoik do lodówki na kilka godzin, w celu wyostrzenia smaków.
- Gotowe!