Zatrzymywanie wody dotyczy głównie Pań, ale nie jest to regułą. Obrzęki wodne mogą powodować dyskomfort i niekiedy obniżać samoocenę, jednak nie jest to problem jedynie estetyki. Niekiedy może być objaw poważniejszego problemu zdrowotnego. Przyczyn tworzenia obrzęków może być wiele. Niektóre z nich są poważne, dlatego ważna jest diagnostyka.
Skąd biorą się obrzęki?
Jeśli zastanawiasz się, dlaczego może zachodzić zatrzymywanie wody w organizmie, to może być tego wiele przyczyn.
A więc, dlaczego zatrzymuje się woda w organizmie? Potencjalne przyczyny:
- choroby serca, nerek, wątroby
- zakrzepica żył głębokich
- niedoczynność tarczycy
- zaburzenia hormonalne (przewaga estrogenowa, progesteronowa)
- nadczynność kory nadnerczy
- insulinooporność
- nietolerancja histaminy
- nadwrażliwość pokarmowa typu IgA, IgG
- niedostateczna ilość wypijanych płynów
- nadmiar lub niedobór soli w diecie
- zaburzenia elektrolitowe (nadmiar sodu, niedobór potasu)
- brak aktywności fizycznej
- fizjologiczne u kobiet przed miesiączką.
Jak przeciwdziałać obrzękom wodnym?
Nawadniaj się! Kiedy nie dostarczasz odpowiedniej ilości płynów, organizm broni się przed odwodnieniem, zatrzymując wodę w tkankach. Pij wodę mineralną przez cały dzień, minimum 8 szklanek dziennie. Na czczo wypij szklankę ciepłej wody z sokiem z cytryny. Pij napar z pokrzywy, mniszka, z mącznicy lekarskiej. Kategorycznie unikaj alkoholu.
Dodawaj do potraw natkę pietruszki, działa ona moczopędnie. Pij regularnie zielone smoothie pietruszkowe.
Zadbaj o potas w diecie – jedz pomidory, paprykę, szpinak, seler, awokado, banany, kiwi, pomarańcze, grejpfruty.
Jeśli nadużywasz soli, zastąp ją większą ilością ziół np. bazylia, oregano, majeranek, tymianek, rozmaryn, pietruszka, lubczyk. Uwaga! Obrzęki mogą powstawać zarówno z nadmiaru, jak i niedoboru soli, a więc nie należy jej eliminować całkowicie.
Wyeliminuj z diety produkty wysokoprzetworzone: zupki instant, sosy w proszku, fast-foody, chipsy, konserwy, wędliny, sery podpuszczkowe, produkty marynowane. W nich znajdują się duże ilości soli, które ciężko kontrolować. Kontroluj ilość spożywanych węglowodanów, a zwłaszcza cukrów prostych.
Pamiętaj o ruchu! Aktywność fizyczna poprawia krążenie krwi.
Jeśli po wdrożeniu tych zmian nadal dokucza Ci zatrzymywanie wody, koniecznie skonsultuj się z lekarzem lub z dietetykiem klinicznym.