Szpinak zawiera mnóstwo niezbędnych składników odżywczych – witamin i soli mineralnych oraz beta-karoten i luteiny, które są silnymi przeciwutleniaczami. Liście szpinaku są bogate w witaminę C, żelazo, potas, magnez i kwas foliowy. Dzięki przeciwutleniaczom warzywo to jest polecane jako dobra ochrona przed chorobami nowotworowymi i miażdżycą. Szpinak można jeść na surowo albo po obróbce termicznej – nie traci on wiele ze swoich cennych właściwości także, kiedy podawany jest na gorąco. Dlatego przedstawiamy przepis na fit babeczki, którego głównym składnikiem jest nasz dzisiejszy bohater – szpinak!
Składniki
- 100g mąki kokosowej
- 100g mąki migdałowej
- 300g szpinaku (może być mrożony)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 80g stevi (podziel na porcje 60g i 20g)
- 80g oleju kokosowego
- 3 średnie jaja
- mascarpone
- śmietanka kremówka
Ciasto
Szpinak należy rozdrobnić. Osobno wymieszaj obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Białka ubij na sztywno, a żółtka wymieszaj z 60g stevi. Delikatnie wymieszaj białka z żółtkami. Do jajek dodaj olej kokosowy.
Mąki z proszkiem wymieszaj ze szpinakiem, zalecamy do tego mikser. Do gotowej masy dodaj wcześniej przygotowane jajka. Gotową masę przenieś do foremek.
Ciasto piecz przez 40min w temperaturze 180 stopni.
Krem
Ubij mascarpone, śmietanę kremówkę i 20g stevi w naczyniu. Polej gotowe babeczki.
Całość powinna starczyć na 8 babeczek w standardowych foremkach. Każda babeczka ma około 350kcal, 8g białka, 27g tłuszczu i 13g węglowodanów.
Przepis ten jest świetnym sposobem na spożycie szpinaku w formie smacznej niemalże dla każdego. Babeczki mają małą ilość węglowodanów, są pyszne, a przede wszystkim zdrowe. Serdecznie zachęcamy do spróbowania!