Super łatwe w przygotowaniu paleo czekoladowe babeczki, mięciutkie i wilgotne w środku, pokryte bitą masą czekoladową bez dodatku cukru! Mają bogaty, bardzo głęboki smak ciemnej czekolady, wykonane na bazie bezglutenowej mąki kokosowej. Gwarantujemy, że będziesz do nich wracać niejednokrotnie! Przepis ani razu mnie nie zawiedzie, zawsze bogaty, zawsze dekadencki i wciągający. 

Czas przygotowania: 15 min

Czas pieczenia: 25 min

Ilość porcji: 12 sztuk

Wartość kaloryczna: 501 kcal

Składniki:

Babeczki:

– 1/2  szklanki  mąki kokosowej

– 1/2  szklanki ciemnego  kakao

– 1  szklanka  cukru kokosowego

– 1/3  szklanki roztopionego oleju kokosowego

– 1/4  szklanki  mleka kokosowego

– 6  dużych  jaj

– 1  łyżeczka  sody oczyszczonej

– 1/4  łyżeczki  soli morskiej

Masa kremowa:

– 1 i 1/2  szklanki skruszonej ciemnej czekolady lub paleo czekolady

– 2/3  szklanki  masła z orzechów nerkowca lub migdałów, orzeszków ziemnych

– 1/4  szklanki oleju kokosowego

– 2  łyżeczki ekstraktu waniliowego

– 1/4  łyżeczki  soli morskiej

 

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj blaszkę na 12 kubeczków do muffinek i uzupełnij ją papierowymi papilotkami.
  2. W mikserze stojącym lub za pomocą blendera ręcznego połącz wszystkie składniki babeczek i mieszać, aż ciasto będzie gładkie.
  3. Użyj szufelki do lodów, aby napełnić wkładki do muffinów do mniej więcej 2/3 ich wysokości. Piecz w 180°C przez około 25 minut, cały czas pilnując, aby się nie spiekły.
  4. Wkładając czystą wykałaczkę lub nóż do środka babeczki sprawdzisz, czy babeczki są dopieczone (patyczek powinien wyjść suchy). Ostudź babeczki przed dekorowaniem.
  5. Przygotuj mały rondelek i podgrzej go na niskim poziomie gazu. Rozprowadź w nim wszystkie składniki potrzebne do oszronienia. Następnie mieszaj blenderem elektrycznym przez około 1 minutę. Przenieś miskę z lukrem (będzie jak gęsta ciecz) do lodówki, aby ochłodzić przez około 1 godzinę, aż zgęstnieje (mieszając od czasu do czasu).
  6. Ostudzoną masę jeszcze raz dokładnie przemieszaj, a następnie wyłóż na babeczki.
  7. Dla specjalnego efektu możesz posypać tartymi migdałami, bądź wiórkami czekoladowymi, w zależności od upodobań.
  8. Babeczki są gotowe! Życzymy smacznego!

To jak, chcesz więcej?

Ten artykuł dotyczy Ciebie i chcesz więcej? Daj sobie szansę i spotkaj się z jednym z naszych specjalistów.
już od 150zł

Podobne artykuły

Pachnące cynamonem ciasto dyniowe z bakaliami

Pachnące cynamonem ciasto dyniowe z bakaliami

25 listopada 2020, 18:31
MGR WIKTORIA KŁOS
MGR WIKTORIA KŁOS
Jabłecznik bezglutenowy

Jabłecznik bezglutenowy

29 września 2020, 17:36
MGR ELIZA GOSŁAWSKA
MGR ELIZA GOSŁAWSKA

Już wychodzisz?

Nie uciekaj jeszcze. Być może to ostatnia szansa, by o siebie zadbać.

Przygotowaliśmy dla Ciebie jeszcze trochę paliwa, aby poprawić Twój komfort życia i polepszyć codzienne funkcjonowanie. Zapisz się na nasz newsletter i działaj na własnych zasadach.

Twój adres email został zapisany!

Już niebawem dostaniesz od nas wiele dobrego paliwa
zupełnie za darmo. Czekaj, bo warto!

Idź do strony głównej