Super łatwe w przygotowaniu paleo czekoladowe babeczki, mięciutkie i wilgotne w środku, pokryte bitą masą czekoladową bez dodatku cukru! Mają bogaty, bardzo głęboki smak ciemnej czekolady, wykonane na bazie bezglutenowej mąki kokosowej. Gwarantujemy, że będziesz do nich wracać niejednokrotnie! Przepis ani razu mnie nie zawiedzie, zawsze bogaty, zawsze dekadencki i wciągający.
Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 25 min
Ilość porcji: 12 sztuk
Wartość kaloryczna: 501 kcal
Składniki:
Babeczki:
– 1/2 szklanki mąki kokosowej
– 1/2 szklanki ciemnego kakao
– 1 szklanka cukru kokosowego
– 1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego
– 1/4 szklanki mleka kokosowego
– 6 dużych jaj
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1/4 łyżeczki soli morskiej
Masa kremowa:
– 1 i 1/2 szklanki skruszonej ciemnej czekolady lub paleo czekolady
– 2/3 szklanki masła z orzechów nerkowca lub migdałów, orzeszków ziemnych
– 1/4 szklanki oleju kokosowego
– 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
– 1/4 łyżeczki soli morskiej
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj blaszkę na 12 kubeczków do muffinek i uzupełnij ją papierowymi papilotkami.
- W mikserze stojącym lub za pomocą blendera ręcznego połącz wszystkie składniki babeczek i mieszać, aż ciasto będzie gładkie.
- Użyj szufelki do lodów, aby napełnić wkładki do muffinów do mniej więcej 2/3 ich wysokości. Piecz w 180°C przez około 25 minut, cały czas pilnując, aby się nie spiekły.
- Wkładając czystą wykałaczkę lub nóż do środka babeczki sprawdzisz, czy babeczki są dopieczone (patyczek powinien wyjść suchy). Ostudź babeczki przed dekorowaniem.
- Przygotuj mały rondelek i podgrzej go na niskim poziomie gazu. Rozprowadź w nim wszystkie składniki potrzebne do oszronienia. Następnie mieszaj blenderem elektrycznym przez około 1 minutę. Przenieś miskę z lukrem (będzie jak gęsta ciecz) do lodówki, aby ochłodzić przez około 1 godzinę, aż zgęstnieje (mieszając od czasu do czasu).
- Ostudzoną masę jeszcze raz dokładnie przemieszaj, a następnie wyłóż na babeczki.
- Dla specjalnego efektu możesz posypać tartymi migdałami, bądź wiórkami czekoladowymi, w zależności od upodobań.
- Babeczki są gotowe! Życzymy smacznego!