Dynia jest niezwykle bogata w wartości odżywcze, zawiera mnóstwo witamin i minerałów, jak na przykład cynk – szczególnie cenny dla mężczyzn. Oprócz tego posiada również właściwości lecznicze, jej świeże pestki pomagają pozbyć się owsików, tasiemca i innych pasożytów. Przy tym wszystkim dynia jest mało kaloryczna! Warto ją włączyć do swojej diety, dlatego dziś przedstawiamy kilka prostych przepisów z dynią w roli głównej.
1. Ciasto a’la murzynek z Dynią
SKŁADNIKI:
- 4 jajka
- 40g mąki kokosowej
- 30g kakao
- 300g tartej dyni
- 1 łyżka oleju kokosowego
- erytrol
- łyżeczka proszku do pieczenia
- aromat rumowy
PRZYGOTOWANIE:
Dynię blendujemy z żółtkami, olejem i erytrolem. Dodajemy mąkę, kakao, proszek i aromat. Delikatnie łączymy z pianą z białek. Wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach, z termoobiegiem.2)
2. Burgery wegańskie z dynii
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka (300 g) upieczonej dyni lub batatów
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- 1/4 szklanki kaszy jaglanej
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 papryczki chili lub 1/2 chili w proszku
- 1/3 szklanki świeżej kolendry
- 1/2 łyżeczki startego imbiru
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- ok. 2 – 3 łyżki mąki kukurydzianej
PRZYGOTOWANIE:
Dynię lub bataty upiec: obrać, pokroić w kostkę, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 20 minut w 200 stopniach C. Następnie rozgnieść widelcem i umieścić w misce.
Soczewicę wsypać do garnka, zalać 1 szklanką wody, posolić, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez ok. 15 minut. Następnie zdjąć pokrywę i mieszając odparować resztę wody, tak, aby soczewica była jak najbardziej gęsta. Przełożyć do miski z dynią. Kaszę jaglaną wsypać do garnka, posolić, zalać 1/2 szklanki wody, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem ok. 15 minut. Dodać do warzyw w misce. Dodać kurkumę, drobno posiekaną chili i kolendrę, imbir, oliwę i syrop. Wszystko doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać (można też przez chwilę składniki pomiksować w melakserze), pod koniec dodając ok. 1 – 2 łyżki mąki kukurydzianej. Uformować 5 kotletów, delikatnie obtaczając je w pozostałej mące kukurydzianej. Smażyć na oliwie po 4 minuty z każdej strony na złoty kolor. W połowie smażenia delikatnie przewrócić na drugą stronę. Można też upiec w piekarniku.
3. Dynia w occie
SKŁADNIKI:
- dynia
- 4 szklanki wody
- 1 szklanka octu 10%
- 1 szklanka ksylitolu
- przyprawy: goździki, cynamon, ziele angielskie, anyż
PRZYGOTOWANIE:
Dynię umyć i pokroić na kilka mniejszych kawałków. Obrać, usunąć nasiona ze środka, miąższ pokroić w kostkę. Dynię wrzucić na wrzątek i po pół minucie odcedzić. Włożyć do słoików. Zagotować wodę z dodatkiem octu, ksylitolu, szczypty soli i przypraw (cynamon i anyż połamać lub pokroić na mniejsze części). Gorącą zalewą zalać dynię, dodać przyprawy. Od razu zakręcić pokrywkami. Słoiki odwrócić do góry dnem i przykryć grubym kocem, zostawić na noc do całkowitego ostudzenia.
4. Placuszki z dyni
SKŁADNIKI:
- 200 g (3/4 szklanki) zmiksowanej na mus upieczonej dyni (o rzadkiej konsystencji)
- 2 łyżki jogurtu naturalnego (lub dyni jak wyżej)
- 2 jajka
- 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego lub masła
- 1 łyżka miodu
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1/3 szklanki mielonych migdałów
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE:
W misce wymieszać łyżką zmiksowaną na mus dynię z jogurtem naturalnym, jajkami oraz roztopionym tłuszczem i syropem lub miodem. Do drugiej miski wsypać mąkę ryżową, mielone migdały i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Do miski z dynią wsypać suche składniki i wymieszać łyżką (krótko, wolno, tylko do połączenia się składników). Rozgrzać patelnię (np. naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką), nie dodawać tłuszczu. Nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta zachowując odstępy. Rozprowadzić ciasto po powierzchni na kształt koła. Wyrównać powierzchnię nałożonego ciasta. Smażyć na umiarkowanym ogniu, przez około 1,5 – 2 minuty do zrumienienia się, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie (ok. 1,5 minuty). Zdjąć z patelni. Posypać kakao, dodać karmelizowane banany (krótko podsmażone na patelni i skropione sokiem z cytryny), polać syropem klonowym lub miodem.
5. Zupa dyniowa z jabłkiem i orzechami włoskimi
SKŁADNIKI:
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki startego imbiru
- 1 mała papryczka chili
- 2 mniejsze lub średnie jabłka (zwykłe, deserowe)
- 500 g upieczonej dyni bez skóry (ewentualnie dyni świeżej)*
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- sól i pieprz
- około 1,25 litra bulionu warzywnego lub wegańskiego
PRZYGOTOWANIE:
Podgrzać olej w większym garnku z grubym dnem, dodać cebulę i zeszklić ją. Następnie dodać starty czosnek, starty imbir i przekrojoną na pół, wypestkowaną chili. Smażyć przez minutę. Dodać obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę jabłka (oraz surową dynię pokrojoną w kosteczkę – jeśli jej używamy). Smażyć mieszając co jakiś czas przez około 4 – 5 minut. Gdyby warzywa zaczęły przywierać do dna garnka, można dodać 2 – 3 łyżki bulionu. Teraz dodać dynię upieczoną, pokrojoną na kawałki. Doprawić solą, pieprzem, cynamonem i zagotować. Wlać bulion w takiej ilości aby sięgał 2 cm ponad poziom warzyw. Zagotować, przykryć i gotować przez około 10 minut na mniejszym ogniu aż dynia będzie miękka. Zmiksować na gładkie puree dodając w razie potrzeby więcej zagotowanego bulionu.
6. Gnocchi dyniowe
SKŁADNIKI:
- 500 g ugotowanych lub upieczonych ziemniaków, tłuczonych
- 500 g pieczonej dyni, zmiksowanej
- 150 g mąki żytniej + do podsypania
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki tartego sera żółtego
- po 1/3 łyżeczki ostrej i słodkiej papryki oraz opcjonalnie gałki muszkatołowej
- 1 jajko
- 1 żółtko
PRZYGOTOWANIE:
Przygotować i odmierzyć purée z ziemniaków. Zmiksowaną upieczoną dynię (purée dyniowe) włożyć na patelnię i smażyć przez około 20 minut mieszając co jakiś czas, aż z dyni wyparuje woda i stanie się bardziej gęsta (dzięki temu do ciasta będziemy mogli dodać mniej mąki, więc kluseczki będą delikatniejsze i bardziej miękkie po ugotowaniu). Ziemniaki i dynię ostudzić. Na stolnicę przesiać obydwie mąki (jeśli ziemniaki były pieczone, być może nie cała mąka będzie potrzebna), dodać dynię i ziemniaki, doprawić solą, dodać drobno starty lub pokruszony ser, doprawić papryką i opcjonalnie gałką muszkatołową, wszystko posiekać nożem. Dodać jajko i żółtko, połączyć wszystkie składniki w jedną gładką kulę. Podsypać mąką stolnicę i rozpłaszczyć ciasto na placek o grubości około 1,5 cm. Szklaneczką wyciąć małe kółka i pozostawić je na stolnicy. Zagotować osoloną wodę w dużym garnku. Gdy będzie wrzała, wrzucić połowę kopytek i gotować na większym ogniu do wypłynięcia na powierzchnię. Gotować jeszcze przez kilkanaście sekund, następnie wyłowić łyżką cedzakową i wyłożyć na talerz. Zagotować ponownie wodę i powtórzyć z resztą klusek. Złączyć resztki ciasta i wyciąć kilka ostatnich kopytek.
7. Zupa pomidorowo-dyniowa
SKŁADNIKI:
- 500 g dyni zważonej ze skórką
- 1 główka czosnku
- 1,5 kg pomidorów (lub 750 ml passaty pomidorowej)
- 1 łyżka masła
- 2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
- 1 łyżeczka ksylitolu
- 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej (+ do podania)
- około pół szklanki bulionu
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Dynię pokroić na 3 kawałki, ułożyć na blaszce do pieczenia skórką do dołu. Główkę czosnku przekroić w poprzek ząbków na 2 części i ułożyć je obok dyni przecięciem do góry. Wstawić do piekarnika i piec przez około 45 minut aż dynia będzie miękka. Łyżką wyjąć miąższ ze skóry i odłożyć na talerzyk (jeśli używamy dyni hokkaido, całą upieczoną dynię razem ze skórką kroimy w kostkę). Jeśli używamy świeżych pomidorów, należy je sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić na ćwiartki bezpośrednio na dużym talerzu. Usunąć szypułki, miąższ pokroić na mniejsze kawałki, usuwając większość pestek. Rozgrzać masło w garnku, dodać wyłuskany z łusek czosnek i dynię, smażyć przez 2 minuty, następnie dodać świeże pomidory lub passatę, doprawić solą, czerwoną papryką, cukrem i gałką muszkatołową. Gotować przez około 30 minut aż pomidory zaczną się rozpadać. W międzyczasie dolewać bulion w razie konieczności. Zupę zmiksować na puree w pojemniku blendera. Przelać do garnka i zagotować, w razie konieczności zupę można rozcieńczyć. Przetrzeć przez sito jeśli chcemy pozbyć się drobinek pestek pomidorów (ja nie przecierałam). Można podawać z lanymi kluseczkami posypując gałką muszkatołową.