W dnie moczanowej należy ograniczyć przede wszystkim produkty bogate w związki purynowe, a więc: podroby, mięso czerwone, konserwy mięsne i rybne, ryby w galarecie, rośliny strączkowe, grzyby, alkohol, kawa, herbata, kakao. Oprócz tego należy unikać produktów wysokoprzetworzonych, nadmiernej ilości fruktozy i cukru. Trzeba pamiętać o piciu dużej ilości wody.
Oto przykładowy dzień diety w dnie moczanowej
Śniadanie: Jajecznica z cukinią
- · 2 jaja
- · łyżeczka masła klarowanego
- · 100 g cukinii
- · 30 g żółtej papryki
- · kilka listków bazylii
- · sól, pieprz
Przygotowanie:
Na patelni rozpuść ½ łyżeczki masła klarowanego. Wbij jajka, dodaj sól i pieprz, wymieszaj i smaż, aż masa jajeczna będzie ścięta. Cukinię pokrój w cienkie plastry. Na drugiej patelni rozgrzej ½ łyżeczki masła klarowanego i podsmaż cukinię przez kilka minut, dodaj sól i pieprz. Na koniec posyp listkami bazylii. Podawaj jajecznicę z papryką.
Lunch: Koktajl z burakiem, orzechy włoskie
- · szklanka świeżego soku z buraka
- · ½ jabłka
- · ½ banana
- · kawałeczek imbiru (ok. 1 cm)
- · 10 g orzechów włoskich
Przygotowanie:
Owoce i korzeń imbiru obierz ze skórki, pokrój w kawałki i zmiksuj blenderem razem z sokiem z buraka. Orzechy zjedz jako przekąskę.
Obiad: Potrawka z kurczaka
- · 150 g mięsa z piersi kurczaka
- · 250 ml bulionu warzywnego
- · 1 marchewka
- · pietruszka korzeń
- · 200 g brokuła
- · 1 łyżeczka mąki ryżowej
- · ½ płaskiej łyżeczki estragonu
- · 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- · szczypta soli
Przygotowanie:
Mięso włożyć do garnka i zalać bulionem. Gotować, aż mięso będzie miękkie. Dodać pokrojoną w plasterki marchew i pietruszkę oraz różyczki brokuła, gotować do miękkości. W szklance wymieszać odrobinę bulionu z mąką ryżową, wlać do mięsa i wymieszać. Gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Dodać estragon, natkę pietruszki oraz szczyptę soli, wymieszać.
Kolacja: Ryż curry z dynią
- · 50 g ryżu basmati
- · 100 g miąższu dyni
- · 1/3 cukinii
- · sól, pieprz, curry
- · łyżeczka oliwy
- · łyżka natki pietruszki
Przygotowanie:
Ryż ugotuj w wodzie. Dynię i cukinię pokrój w kosteczkę, podsmaż na oliwie, dodaj przyprawy. Wymieszaj z odżywką. Nałóż warzywa na ryż. Posyp posiekaną natką.