W dnie moczanowej należy ograniczyć przede wszystkim produkty bogate w związki purynowe, a więc: podroby, mięso czerwone, konserwy mięsne i rybne, ryby w galarecie, rośliny strączkowe, grzyby, alkohol, kawa, herbata, kakao. Oprócz tego należy unikać produktów wysokoprzetworzonych, nadmiernej ilości fruktozy i cukru. Trzeba pamiętać o piciu dużej ilości wody.


Oto przykładowy dzień diety w dnie moczanowej

Śniadanie: Jajecznica z cukinią

  • · 2 jaja
  • · łyżeczka masła klarowanego
  • · 100 g cukinii
  • · 30 g żółtej papryki
  • · kilka listków bazylii
  • · sól, pieprz

Przygotowanie:

Na patelni rozpuść ½ łyżeczki masła klarowanego. Wbij jajka, dodaj sól i pieprz, wymieszaj i smaż, aż masa jajeczna będzie ścięta. Cukinię pokrój w cienkie plastry. Na drugiej patelni rozgrzej ½ łyżeczki masła klarowanego i podsmaż cukinię przez kilka minut, dodaj sól i pieprz. Na koniec posyp listkami bazylii. Podawaj jajecznicę z papryką.

Lunch: Koktajl z burakiem, orzechy włoskie

  • · szklanka świeżego soku z buraka
  • · ½ jabłka
  • · ½ banana
  • · kawałeczek imbiru (ok. 1 cm)
  • · 10 g orzechów włoskich

Przygotowanie:

Owoce i korzeń imbiru obierz ze skórki, pokrój w kawałki i zmiksuj blenderem razem z sokiem z buraka. Orzechy zjedz jako przekąskę.

Obiad: Potrawka z kurczaka

  • · 150 g mięsa z piersi kurczaka
  • · 250 ml bulionu warzywnego
  • · 1 marchewka
  • · pietruszka korzeń
  • · 200 g brokuła
  • · 1 łyżeczka mąki ryżowej
  • · ½ płaskiej łyżeczki estragonu
  • · 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • · szczypta soli

Przygotowanie:

Mięso włożyć do garnka i zalać bulionem. Gotować, aż mięso będzie miękkie. Dodać pokrojoną w plasterki marchew i pietruszkę oraz różyczki brokuła, gotować do miękkości. W szklance wymieszać odrobinę bulionu z mąką ryżową, wlać do mięsa i wymieszać. Gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Dodać estragon, natkę pietruszki oraz szczyptę soli, wymieszać.

Kolacja: Ryż curry z dynią

  • · 50 g ryżu basmati
  • · 100 g miąższu dyni
  • · 1/3 cukinii
  • · sól, pieprz, curry
  • · łyżeczka oliwy
  • · łyżka natki pietruszki

Przygotowanie:

Ryż ugotuj w wodzie. Dynię i cukinię pokrój w kosteczkę, podsmaż na oliwie, dodaj przyprawy. Wymieszaj z odżywką. Nałóż warzywa na ryż. Posyp posiekaną natką.

person image

To jak, chcesz więcej?

Ten artykuł dotyczy Ciebie i chcesz więcej? Daj sobie szansę i spotkaj się z jednym z naszych specjalistów.
już od 500 zł

Nie uciekaj jeszcze

Już wychodzisz?

Być może to ostatnia szansa, by o siebie zadbać.

Przygotowaliśmy dla Ciebie jeszcze trochę paliwa, aby poprawić
Twój komfort życia i polepszyć codzienne funkcjonowanie.
Zapisz się na nasz newsletter i działaj na własnych zasadach.

Twój adres email został zapisany!

Już niebawem dostaniesz od nas wiele dobrego paliwa
zupełnie za darmo. Czekaj, bo warto!

Idź do strony głównej