Łosoś jest jedną z najczęściej kupowanych ryb wśród rodaków, ze względu na atrakcyjną zawartość białka i bogactwo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3. Spośród obszernej listy przepisów na łososia wybraliśmy ten, który z pewnością rozczuli Wasze podniebienia! Smacznego!
Czas: 40min
Ilość porcji: 2
Wartości odżywcze:
Kalorie – 400 kcal
Węglowodany – 8g
Białko – 43g
Tłuszcze – 22g
Składniki:
1 filet łososia
1 / 4 łyżeczki soli morskiej (opcjonalnie, do smaku)
1 / 4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
2 łyżeczki oleju kokosowego
1 pęk pokrojonego szczypioru
3 zmielone średnie ząbki czosnku
1 cytryna (sok i starta skórka)
1 / 2 szklanki pełnotłustego mleka kokosowego
2 łyżki świeżo posiekanej bazylii
Instrukcje:
- Nagrzać piekarnik do 175° C.
- Umieścić łososia w płytkim naczyniu do pieczenia i posypać po obu stronach solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
- W rondlu na średnim ogniu rozpuścić olej kokosowy, dodać czosnek i szczypiorek. Podgrzewać ok 3-5min, dopóki czosnek i szczypior nie rozmiękną.
- Dodać skórkę cytrynową, sok z cytryny i mleko kokosowe, a następnie gotować na małym ogniu, aż do uzyskania kremowej konsystencji.
- Zmniejszyć temperaturę i dodać bazylię.
- Wlać do łososia i piec przez około 10-20 minut, dopóki łosoś nie osiągnie pożądanej temperatury. Nie przykrywać.
- Gotowe!
SMACZNEGO!!! 🙂