Robienie sałatki z kapusty brukselskiej brzmi groźnie, ale tak naprawdę nie wymaga zbyt wiele przygotowania. Podawana z kombinacją prażonych migdałów, parmezanu i nasion granatu jest idealnym wstępem do każdego spotkania. Natomiast zawarte w niej witaminy, minerały i zdrowe tłuszcze wspomogą nas w walce z zimnem 🙂
Składniki
5 łyżek. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
5 łyżek. sok cytrynowy
1/4 szk. świeżo posiekaną pietruszką
Świeżo zmielony czarny pieprz
1 kg brukselki
1/2 szk. prażone migdały, posiekane
1/2 szk. nasiona granatu
Sól
Przygotowanie
1: W dużej misce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny,natkę pietruszki, 2 łyżeczki soli i 1 łyżeczkę pieprzu.
2: Dodaj ‘podartą’ brukselkę.
3: Odstaw na conajmniej 20min, od czasu do czasumieszając.
4:Przed podaniem posyp migdałami i ziarnami granatu, anastępnie udekoruj parmezanem.
Smacznego!