ikona telefonu

Umów wizytę
507 281 643

Wybierz dietetyka

Jak powinien wyglądać przykładowy dzień diety w insulinooporności?

Jak powinien wyglądać przykładowy dzień diety w insulinooporności?

Przykładowy dzień jadłospisu w insulinooporności – oto nasza propozycja.

Śniadanie: Omlet z papryką i pieczarkami, sałatka ze świeżych warzyw

Składniki:

  • • 3 jaja
  • • 4 pieczarki
  • • łyżeczka szczypiorku
  • • łyżeczka masła klarowanego
  • • 100 g mix sałat
  • • 100 g pomidorków koktajlowych
  • • łyżka kiełków słonecznika
  • • łyżka oliwy
  • • sól, pieprz

Przygotowanie:

Pieczarki i paprykę pokrój w kostkę. Jaja zmiksuj blenderem z dodatkiem soli i pieprzu. Na patelni rozgrzej masło klarowane i wrzuć pieczarki oraz paprykę. Podsmaż 3 minuty. Następnie wlej masę jajeczną, dodaj szczypiorek, wymieszaj i smaż omleta pod przykryciem przez ok. 7 minut, aż jajka będą ścięte. Sałatę wymieszaj z pomidorkami i kiełkami, dodaj sól, pieprz i oliwę.

Lunch: Smoothie z jarmużem, ananasem i nasionami chia

Składniki:

  • • garść jarmużu
  • • 100 g świeżego ananasa
  • • kiwi
  • • łyżka nasion chia
  • • szklanka wody

Przygotowanie:

Jarmuż umyj i usuń z niego twarde łodygi. Ananasa i kiwi obierz ze skóry, pokrój. Zmiksuj wszystkie składniki blenderem.

Obiad: Pieczony łosoś, fasolka szparagowa na parze

Składniki:

  • • 200 g łososia bez skóry
  • • łyżeczka masła klarowanego
  • • łyżeczka koperku
  • • sól, pieprz cytrynowy, pieprz ziołowy, lubczyk, chili
  • • 2 plasterki cytryny
  • • 200 g fasolki szparagowej

Przygotowanie:

Łososia natrzyj masłem klarowanym i przyprawami, posyp posiekanym koperkiem, a na wierzchu ułóż plasterki cytryny. Przełóż rybę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Fasolkę ugotuj na parze i posól.

Kolacja: Zupa kalafiorowa z curry

Składniki:

  • • ½ kalafiora
  • • średni ziemniak
  • • kawałek korzenia pietruszki (ok. 30 g)
  • • 3 plastry pora
  • • 250 ml bulionu warzywnego
  • • ½ łyżeczki curry w proszku
  • • sól, biały pieprz
  • • mała szczypta gałki muszkatołowej
  • • łyżka gęstego mleczka kokosowego
  • • łyżeczka soku z cytryny
  • • łyżka szczypiorku
  • • łyżka pestek dyni

Przygotowanie:

Ugotuj wywar warzywny (jak rosół, ale bez mięsa). Kalafiora podziel na różyczki i wrzuć do garnka z bulionem, dodaj kawałek pietruszki i pora oraz przyprawy i gotuj pod przykryciem ok. 15 minut. Dodaj sok z cytryny oraz mleczko kokosowe i zmiksuj zupę blenderem na gładki krem. Podawaj zupę z posiekanym szczypiorkiem i pestkami dyni.

Jak Ci się podoba takie menu?

Newsletter. Zapisz się i otrzymuj darmowe porady i rabaty!