Przykładowy dzień jadłospisu w insulinooporności – oto nasza propozycja.
Śniadanie: Omlet z papryką i pieczarkami, sałatka ze świeżych warzyw
Składniki:
- • 3 jaja
- • 4 pieczarki
- • łyżeczka szczypiorku
- • łyżeczka masła klarowanego
- • 100 g mix sałat
- • 100 g pomidorków koktajlowych
- • łyżka kiełków słonecznika
- • łyżka oliwy
- • sól, pieprz
Przygotowanie:
Pieczarki i paprykę pokrój w kostkę. Jaja zmiksuj blenderem z dodatkiem soli i pieprzu. Na patelni rozgrzej masło klarowane i wrzuć pieczarki oraz paprykę. Podsmaż 3 minuty. Następnie wlej masę jajeczną, dodaj szczypiorek, wymieszaj i smaż omleta pod przykryciem przez ok. 7 minut, aż jajka będą ścięte. Sałatę wymieszaj z pomidorkami i kiełkami, dodaj sól, pieprz i oliwę.
Lunch: Smoothie z jarmużem, ananasem i nasionami chia
Składniki:
- • garść jarmużu
- • 100 g świeżego ananasa
- • kiwi
- • łyżka nasion chia
- • szklanka wody
Przygotowanie:
Jarmuż umyj i usuń z niego twarde łodygi. Ananasa i kiwi obierz ze skóry, pokrój. Zmiksuj wszystkie składniki blenderem.
Obiad: Pieczony łosoś, fasolka szparagowa na parze
Składniki:
- • 200 g łososia bez skóry
- • łyżeczka masła klarowanego
- • łyżeczka koperku
- • sól, pieprz cytrynowy, pieprz ziołowy, lubczyk, chili
- • 2 plasterki cytryny
- • 200 g fasolki szparagowej
Przygotowanie:
Łososia natrzyj masłem klarowanym i przyprawami, posyp posiekanym koperkiem, a na wierzchu ułóż plasterki cytryny. Przełóż rybę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Fasolkę ugotuj na parze i posól.
Kolacja: Zupa kalafiorowa z curry
Składniki:
- • ½ kalafiora
- • średni ziemniak
- • kawałek korzenia pietruszki (ok. 30 g)
- • 3 plastry pora
- • 250 ml bulionu warzywnego
- • ½ łyżeczki curry w proszku
- • sól, biały pieprz
- • mała szczypta gałki muszkatołowej
- • łyżka gęstego mleczka kokosowego
- • łyżeczka soku z cytryny
- • łyżka szczypiorku
- • łyżka pestek dyni
Przygotowanie:
Ugotuj wywar warzywny (jak rosół, ale bez mięsa). Kalafiora podziel na różyczki i wrzuć do garnka z bulionem, dodaj kawałek pietruszki i pora oraz przyprawy i gotuj pod przykryciem ok. 15 minut. Dodaj sok z cytryny oraz mleczko kokosowe i zmiksuj zupę blenderem na gładki krem. Podawaj zupę z posiekanym szczypiorkiem i pestkami dyni.
Jak Ci się podoba takie menu?