Łosoś zapiekany w buraczkach, czyli propozycja na obiad białkowo-tłuszczowy

Składniki

  • 200 g buraczków
  • 200 g filetu z łososia
  • łyżeczka tartego chrzanu
  • natka pietruszki, koperek
  • łyżka sok z cytryny
  • łyżka oliwy
  • sól i pieprz

Przygotowanie

Buraczki ugotuj w mundurkach (ok. 45 min.). Obierz je i zetrzyj na tarce o większych oczkach. Skrop sokiem z cytryny, dodaj sól i pieprz, wymieszaj. Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Łososia opłukaj i osusz. Dopraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz chrzanem. Przełóż filety do formy żaroodpornej. Na wierzchu ułóż buraczki. Przykryj folią i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 20 minut. Po upieczeniu udekoruj natką pietruszki i koperkiem.

Smacznego!

To jak, chcesz więcej?

Ten artykuł dotyczy Ciebie i chcesz więcej? Daj sobie szansę i spotkaj się z jednym z naszych specjalistów.
już od 150zł