Łosoś zapiekany w buraczkach, czyli propozycja na obiad białkowo-tłuszczowy
Składniki
- 200 g buraczków
- 200 g filetu z łososia
- łyżeczka tartego chrzanu
- natka pietruszki, koperek
- łyżka sok z cytryny
- łyżka oliwy
- sól i pieprz
Przygotowanie
Buraczki ugotuj w mundurkach (ok. 45 min.). Obierz je i zetrzyj na tarce o większych oczkach. Skrop sokiem z cytryny, dodaj sól i pieprz, wymieszaj. Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Łososia opłukaj i osusz. Dopraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz chrzanem. Przełóż filety do formy żaroodpornej. Na wierzchu ułóż buraczki. Przykryj folią i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 20 minut. Po upieczeniu udekoruj natką pietruszki i koperkiem.
Smacznego!