Aby ustrzec się przed wyrzutami sumienia w następstwie zjedzenia słodkości polecamy przepis na bezglutenowe Ciasto Mocha, które nie odkłada się w boczkach, a i smakuje wyśmienicie, bo nawet będąc na diecie często nie potrafimy powstrzymać ochoty przed grzeszkami, jakimi są słodkie ciasta i desery.
CIASTO
Składniki:
- 1 filiżanka gorącej parzonej kawy (zwykłej lub bezkofeinowej)
- 1 filiżanka kakao niesłodzonego
- 1 filiżanka gorącej przegotowanej wody
- 1 filiżanka oliwy z oliwek bądź roztopionego oleju kokosowego
- 1 filiżanka soku wyciśniętego z jabłek
- 2 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 łyżki słodziku Truvia/Stevia
- ½ filiżanki cukru kokosowego (lub innej granulowanej substancji słodzącej)
- 3 filiżanki brązowej mąki ryżowej
- 1/3 filiżanki siemienia lnianego lub mielonych nasion chia
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
Wykonanie:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 175 stopni C. Przygotuj średniej wielkości blaszkę, nasmaruj tłuszczem i wyściel papierem do pieczenia.
- W misce wymieszaj kawę, kakao, gorącą wodę, sok jabłkowy, oliwę, ekstrakt z wanilii, cukier kokosowy i słodzik. Dobrze wymieszaj i odłóż na bok.
- W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę, siemię lniane, sodę, proszek do pieczenia. Dobrze zmieszaj by nie było grudek.
- Połącz płynne składniki z suchymi składnikami i dokładnie wymieszaj. Wlej ciasto do przygotowanego naczynia i piecz w piecu przez około 30-35 minut, do tzw. „suchego patyczka”. Wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce. Zdjąć z patelni ciasto i niech całkowicie ostygnie zanim lukier.
KREM MOCHA
Składniki:
- ½ filiżanki cukru kokosowego
- 2 łyżki słodziku Stevia/Truvia
- 2 łyżki skrobi z korzenia maranta
- 1-2 łyżeczki zmielonych ziaren kawy
- 2 łyżeczki niesłodzonego kakao
- odrobina soli
- ½ filiżanki oleju kokosowego
- ½ laski wanilii
Wykonanie:
- Zblenduj cukier kokosowy, słodzik, skrobię maranta, kawę i kakao aż powstały proszek będzie jednolity.
- W średniej wielkości misce ubij olej kokosowy, aż będzie kremowy.
- Dodaj powstały proszek cukrowy i wymieszaj na niskich obrotach miksera, aż do uzyskania gładkiego i delikatnego kremu.
- Dodaj startą laskę wanilii i wymieszaj ostrożnie łyżką.
- Odłóż krem do lodówki na ok. 30 min.
Ciasto przekrój w poprzek na pół i przełóż kremem środek i górę ciasta. Dla dekoracji możesz obsypać wiórkami, migdałami lub kakao.
ENJOY! 🙂