Chleb własnej roboty, to chyba najlepszy wypiek jaki pamiętamy z dzieciństwa. Przedstawiamy przepis na niskowęglowodanowy, bezglutenowy chleb o smaku śródziemnomorskim. Jest prosty w przygotowaniu, smaczniejszy i zdrowszy od niejednego sklepowego wypieku, a jego wypieczenie wprawi Cię w ogromne poczucie satysfakcji i dumy, gwarantujemy! 🙂
Składniki
- 7 jajek
- 1 szklanka startej cukinii i marchewki
- 1/2 szklanki pesto z oliwek
- 1/2 szklanki suszonych pomidorów
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 1/3 szklanki mąki kokosowej
- 1/3 szklanki mąki lnianej (bądź rozdrobnione w młynku siemię lniane)
- garść pestek dyni
- łyżka octu jabłkowego
- łyżeczka sody oczyszczonej
Sposób przygotowania:
- Jajka roztrzepujemy na pianę do której dodajemy oliwę i pesto.
- Następnie do mieszanki dodajemy delikatnie obydwie mąki i sodę.
- Dodajemy potem bardzo dokładnie odciśniętą cukinię. Zrób to dokładnie, inaczej wyjdzie zakalec.
- Na końcu do masy wlewamy łyżkę octu jabłkowego i wsypujemy pestki dyni.
- Masę przelewamy do formy keksowej bądź o wymiarach 10×20 cm.
- Pieczemy 50-60 minut (do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 180°C na górnym i dolnym grzaniu.
- Po upieczeniu zostaw na chwilę w uchylonym piekarniku, dopiero wtedy wyjmij.
- Ostudź i ciesz się jego smakiem.
- SMACZNEGO!