Chleb własnej roboty, to chyba najlepszy wypiek jaki pamiętamy z dzieciństwa. Przedstawiamy przepis na niskowęglowodanowy, bezglutenowy chleb o smaku śródziemnomorskim. Jest prosty w przygotowaniu, smaczniejszy i zdrowszy od niejednego sklepowego wypieku, a jego wypieczenie wprawi Cię w ogromne poczucie satysfakcji i dumy, gwarantujemy! 🙂

Składniki

  • 7 jajek
  • 1 szklanka startej cukinii i marchewki
  • 1/2 szklanki pesto z oliwek
  • 1/2 szklanki suszonych pomidorów
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1/3 szklanki mąki kokosowej
  • 1/3 szklanki mąki lnianej (bądź rozdrobnione w młynku siemię lniane)
  • garść pestek dyni
  • łyżka octu jabłkowego
  • łyżeczka sody oczyszczonej

Sposób przygotowania:

  1. Jajka roztrzepujemy na pianę do której dodajemy oliwę i pesto.
  2. Następnie do mieszanki dodajemy delikatnie obydwie mąki i sodę.
  3. Dodajemy potem bardzo dokładnie odciśniętą cukinię. Zrób to dokładnie, inaczej wyjdzie zakalec.
  4. Na końcu do masy wlewamy łyżkę octu jabłkowego i wsypujemy pestki dyni.
  5. Masę przelewamy do formy keksowej bądź o wymiarach 10×20 cm.
  6. Pieczemy 50-60 minut (do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 180°C na górnym i dolnym grzaniu.
  7. Po upieczeniu zostaw na chwilę w uchylonym piekarniku, dopiero wtedy wyjmij.
  8. Ostudź i ciesz się jego smakiem.
  9. SMACZNEGO!
person image

To jak, chcesz więcej?

Ten artykuł dotyczy Ciebie i chcesz więcej? Daj sobie szansę i spotkaj się z jednym z naszych specjalistów.
już od 500 zł

Nie uciekaj jeszcze

Już wychodzisz?

Być może to ostatnia szansa, by o siebie zadbać.

Przygotowaliśmy dla Ciebie jeszcze trochę paliwa, aby poprawić
Twój komfort życia i polepszyć codzienne funkcjonowanie.
Zapisz się na nasz newsletter i działaj na własnych zasadach.

Twój adres email został zapisany!

Już niebawem dostaniesz od nas wiele dobrego paliwa
zupełnie za darmo. Czekaj, bo warto!

Idź do strony głównej