Święta Wielkanocne w tym roku z powodu zaistniałej sytuacji musimy spędzić w gronie osób najbliższych, z którymi mieszkamy. Brak możliwości przemieszczania się będzie dla każdego z nas dużym wyzwaniem. Z pewnością nie obejdzie się bez połączeń wideo w tym czasie. Postaraliśmy się przygotować coś dla łasuchów, dla których Święta to czas kiedy mogą pozwolić sobie na więcej przyjemności. Życzymy zdrowych oraz radosnych Świąt Wielkanocnych!
Dzień I
Śniadanie: Biała kiełbaska z pieczywem
Składniki:
- 2 kiełbaski
- 2 kromki chleba gryczano-ryżowego
Składniki na kiełbaski (12 sztuk):
- 1 kg mielonego mięsa wieprzowego
- 1-2 łyżek soli
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 2,5 g pieprzu
- 100 ml bardzo zimnej wody
Przygotowanie:
Mięso i przyprawy dokładnie wymieszać. Dodać stopniowo wodę i wyrabiać masę, aż cała woda wchłonie się w mięso. Tak przygotowaną masę przykryć szczelnie i wstawić do lodówki na minimum godzinę, aby smaki się przegryzły. Przygotować deskę do krojenia. Nabierać masę łyżką i formować kiełbaski. Będzie łatwiej jeśli będziesz zwilżać dłonie zimną wodą. Kiełbaski odkładać na deskę. Przygotować kwadraty z foli spożywczej i układać na nich kiełbaski. Zawijać, próbując naciągnąć folię, aby na kiełbaskach nie było zagnieceń. Końcówki mocno skręcać i zawiązywać. W dużym garnku podgrzać wodę do ok. 70 stopni. Do wody włożyć kiełbaski i przykryć garnek pokrywką. Kiełbaski powinny być gotowe po ok. 25 minutach. Gotowe kiełbaski wyciągnąć z garnka i po ostygnięciu zdjąć z nich folię.
II Śniadanie: Rosół z makaronem – zjedz 1 porcję (300 ml).
Składniki:
- 2 udka z kurczaka
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 3 listki laurowe
- 3 ziela angielskie
- pieprz w ziarnach – kilka sztuk
- sól
- 30 g makaronu ryżowego – 1 porcja
- łyżeczka natki pietruszki
Przygotowanie:
Mięso dokładnie umyć. Warzywa umyć, obrać i pokroić w duże kawałki. Mięso oraz warzywa zalać zimną wodą. Dodać ziele angielskie i liście laurowe oraz pieprz. Wolno gotować 1,5-2h. Po tym czasie posolić do smaku. Po wystudzeniu rosół przecedzić. Podawać z wcześniej ugotowanym makaronem ryżowym oraz gotowaną marchewką i świeżą natką pietruszki.
Obiad: Pieczony łosoś z ziemniaczkami i surówką z marchewki
Składniki:
- 100 g łososia
- sól, 2 plastry cytryny
- 2 ziemniaki
- łyżeczka koperku
- 1 średniej wielkości marchew
- łyżeczka oleju lnianego
Przygotowanie:
Łososia doprawić szczyptą soli i obłożyć plastrami cytryny. Piec w naczyniu żaroodpornym w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25 minut. Ziemniaczki umyć, obrać i ugotować. Marchew umyć, obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do marchwi dodać olej lniany i dokładnie wymieszać. Gotowego łososia podawać z ziemniaczkami z koperkiem i surówką z marchewki.
Kolacja: Pasta jajeczna ze szczypiorkiem
Składniki:
- 1 jajko
- 1 łyżka oliwy
- łyżeczka szczypiorku
- 2 kromki chleba gryczano-ryżowego
- szczypta soli
- 4 pomidorki koktajlowe
Składniki na chleb gryczano-ryżowy:
- 250 g mąki gryczanej
- 150 g mąki ryżowej
- 100 g skrobi z tapioki
- 5 g proszku do pieczenia bezglutenowego
- 1 łyżka glukozy
- 2 łyżki nasion chia
- 1/2 szklanki pestek dyni lub słonecznika
- 1 łyżeczka soli
- 500-600 ml ciepłej wody
Przygotowanie chleba gryczano-ryżowego:
Do miski wsypać wszystkie suche produkty i dokładnie je wymieszać. Następnie wlewać po trochę ciepłej wody i dokładnie mieszać do uzyskania gęstej, jednolitej konsystencji. Przełożyć je do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Po ok. 20 minutach nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C. Włożyć foremkę z chlebem do piekarnika. Piec chleb przez ok. 50-60 min. Gdy chleb jest już gotowy, wyjąć go z piekarnika i foremki. Odstawić, aż ostygnie, przykrywając go ściereczką, aby nie wysechł.
Przygotowanie:
Jajko ugotować na twardo. Następnie pokroić w drobną kosteczkę. Dodać oliwę, drobno posiekany szczypiorek i szczyptę soli. Podawać z pieczywem i pomidorkami koktajlowymi.
Dzień II
Śniadanie: Malinowe naleśniki jaglane z kokosową bitą śmietaną
Składniki:
- 60 g mąki jaglanej
- 1 jajko
- szczypta soli
- 100 ml wody mineralnej
- łyżka oleju kokosowego
- garść malin
- 100 ml mleczka kokosowego
Przygotowanie:
Mleczko kokosowe włożyć do lodówki na całą noc. Jajko zmiksować krótko ze szczyptą soli. Dodać mąkę i ponownie zmiksować. Ciasto musi być bardzo lejące – jeśli jest za gęste, dodać więcej wody mineralnej. Patelnię mocno rozgrzać i lekko posmarować olejem. Smażyć naleśniki na rumiano z obydwu stron. Do wysokiego naczynia przełożyć stałą część mleczka kokosowego i miksować do uzyskania konsystencji bitej śmietany. Gotowe naleśniki podawać z malinami i bitą śmietaną.
II Śniadanie: Żurek z jajkiem i kiełbaską- zjedz 1 porcję (300ml).
Składniki:
- 2l wody
- bezglutenowy zakwas ryżowy (przepis poniżej)
- 5 bezglutenowych białych kiełbasek ( 1 porcja = 1 kiełbaska)
- włoszczyzna: 1 marchew, 1 pietruszka,
- przyprawy: majeranek, ziele angielskie, sól, pieprz, liść laurowy
- 5 ziemniaków
- 1 jajko – 1 porcja
Bezglutenowy zakwas ryżowy (lub zakwas żytni w butelce):
- 100 g bezglutenowej mąki ryżowej;
- 300 ml ciepłej wody;
- 3 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
Przygotowanie bezglutenowego zakwasu ryżowego:
Wszystkie składniki należy umieścić w wyparzonym dużym słoiku i dokładnie wymieszać, najlepiej drewnianą, świeżo wyparzoną łyżką. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić na 3-4 dni pod ciepły kaloryfer. Codziennie mieszać zakwas świeżo wyparzoną, drewnianą łyżką, zbierając powstałą pianę z powierzchni.
Przygotowanie żurku:
Do wody dodać obrane warzywa w całości i przyprawy, zagotować. Gotować 10-15 minut. Dodać pokrojone w niedużą kostkę ziemniaki, kiełbaski i gotować aż ziemniaki będą całkiem miękkie. Pod koniec gotowania dodać przygotowany zakwas, doprawić solą, pieprzem, roztartym w palcach majerankiem. Zakwasu dodajemy tyle, aby osiągnąć pożądaną gęstość zupy. Zakwasić sokiem z cytryny (do smaku), odstawić na 2 godziny, aby się „przegryzł”. Podgrzany podawać z jajkiem.
Obiad: Królik w sosie pomidorowym z makaronem z cukinii
Składniki:
- 150 g mięsa z królika
- 2 liście laurowe
- ¼ łyżeczki suszonego lubczyku
- 200 g pomidorów z puszki
- 100 ml mleczka kokosowego
- szczypta soli i gałki muszkatołowej
- łyżeczka masła klarowanego
- 150 g cukinii
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać masło klarowane i wrzucić
mięso z królika, podsmażyć kilka minut. Następnie podlać odrobiną wody, dodać
liście laurowe i gotować, aż woda
odparuje. Po odparowaniu wody dodać pomidory z puszki. Delikatnie mieszać i
gotować do miękkości. Następnie dodać mleczko kokosowe oraz pozostałe
przyprawy. Wymieszać delikatnie i gotować jeszcze przez około 5 minut na małym
ogniu. Wyciągnąć liście laurowe. Makaron z cukinii przygotować za pomocą
obieraczki. Zalać na chwilę gorącą osoloną wodą i odcedzić. Podawać z
przygotowanym sosem z królika.
Kolacja: Kokosowa Panna Cotta z owocami
Składniki:
- 200 ml mleczka kokosowego
- ½ łyżeczki glukozy
- ½ łyżeczki agaru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- ulubione owoce, np. maliny, borówki, truskawki
Przygotowanie:
Puszkę mleka kokosowego wstrząsnąć. Odlać 50 ml mleczka kokosowego do małej szklanki. Resztę mleczka oraz glukozę i agar dodać do rondelka, dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia. W międzyczasie do odlanego mleczka kokosowego dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Kiedy mleczko kokosowe zacznie wrzeć, odczekać pół minuty, po czym powoli wlewać mleko z mąką ziemniaczaną i jednocześnie dokładnie mieszać. Odczekać do ponownego wrzenia, po czym zdjąć rondelek z palnika. Gotową panna cottę wlać do filiżanek, odstawić do wystudzenia, a następnie przełożyć do lodówki. Schładzać 2-3 godziny. Podawać z ulubionymi owocami.
Dzień III
Śniadanie: Świąteczny pasztet z indyka z majerankiem
Składniki:
- 2 plastry pasztetu
- 2 kromki chleba gryczano-ryżowego
Składniki na pasztet
- 100 g mięsa z piersi indyka
- 100 g wątróbki drobiowej
- 1 marchewka
- 50 g brokuła
- 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- sól do smaku, odrobina majeranku i listek laurowy
Przygotowanie:
Mięso z indyka i wątróbkę ugotować w niewielkiej ilości wody, dodać listek laurowy. Pod koniec dodać obraną ze skórki marchewkę i brokuła. Gdy mięso oraz warzywa będą już całkiem miękkie, wyjąć je, ostudzić i zmielić dwa razy w maszynce do mięsa. Do masy dodać zmielone siemię lniane, majeranek i sól. Wszystko dokładnie wymieszać. Włożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pasztet piec w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 200°C przez 45–60 minut.
II śniadanie: Lody truskawkowe
Składniki:
- garść truskawek
- 1 dojrzały banan
- 250 ml gęstej części mleczka kokosowego
- sok z ¼ cytryny
Przygotowanie:
Truskawki i banan pokroić w kostkę. Wsypać do blendera, dodać mleczko kokosowe i zmiksować na gładką masę. Dodać świeżo wyciśnięty sok z cytryny, zmiksować ponownie. Gotową masę przelać do pojemnika i umieścić w zamrażarce na 3-4 godziny. Lody wyjmować co 30 minut i dokładnie mieszać.
Obiad: Pieczony indyk z kaszą gryczaną, surówka
Składniki:
- 100 g pieczonego indyka
- 50 g kaszy gryczanej
- 1,5 łyżeczki natki pietruszki
- garść roszponki
- 3 pomidorki koktajlowe
- kilka plasterków ogórka zielonego
- łyżka oliwy,
- łyżeczka soku z cytryny,
- szczypta soli,
- ¼ łyżeczki bazylii suszonej
Pieczony indyk – składniki:
- 1 kg mięsa z piersi indyka, najlepiej w jednym kawałku
- 1 łyżka masła klarowanego
- płaska łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki papryki czerwonej
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
Pieczony indyk – przygotowanie:
Pierś z indyka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Z przypraw przygotować marynatę. Indyka włożyć do miski i dobrze natrzeć marynatą. Przykryć folią i włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dno naczynia żaroodpornego wysmarować masłem klarowanym. Mięso piec ok. 1 godziny (po pół godziny na każde pół kg mięsa). Na ostatnie 20 min. zdjąć pokrywkę, podlać mięso sosem, który się wytworzył i piec bez przykrycia, by indyk się przyrumienił.
Przygotowanie:
Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie. Natkę pietruszki drobno posiekać i wymieszać z ugotowaną kaszą. Warzywa umyć, obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę. Sos do sałatki przygotować z oliwy, soku z cytryny, soli oraz bazylii suszonej. Roszponkę połączyć z warzywami i zalać przygotowanym sosem. Odstawić na kilka minut do przegryzienia się składników. Pieczoną pierś z indyka podawać z zieloną kaszą gryczaną i sałatką.
Kolacja: Kruche ciasteczka
Składniki:
- 1 1/2 szklanki mąki ryżowej
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 70 g oleju kokosowego
- łyżka glukozy
- 1 jajko
- 1 czubata łyżka masła orzechowego
- ½ łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii
Przygotowanie:
Mąkę przesiać przez sitko. Dodać proszek do pieczenia, sodę, glukozę, jajko, olej , masło orzechowe oraz ekstrakt z wanilii. Wyrobić gładkie ciasto. Wstawić do lodówki na 30 minut i rozgrzać piekarnik do 170 stopni. Na blasze wyłożyć papier do pieczenia. Odrywać kawałki ciasta formując kulki, które należy spłaszczyć do kształtu ciasteczek i ułożyć na blasze. Piec ok. 15 minut.
Teraz to na co każdy łasuch ma zawsze największą ochotę, czyli ciasta.
Mazurek wielkanocny
Składniki:
Spód ciasta:
- 90 g mąki ryżowej
- 80 g mąki ziemniaczanej
- łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- łyżeczka glukozy
- 100 g zmielonych migdałów
- szczypta soli
- 150 g oleju kokosowego
- 1 jajko
Masa kremowa:
- 200 ml mleka kokosowego
- 2 łyżki mąki ryżowej
- łyżka glukozy
- 250 g oleju kokosowego
- łyżka masła orzechowego (najlepiej z kawałkami orzechów)
Przygotowanie:
Mąki przesiać do miski, dodać glukozę oraz bezglutenowy proszek do pieczenia. Następnie do suchych produktów dodać olej kokosowy, jajko, zmielone migdały. Całość dokładnie zagnieść. Ciasto powinno być lekko sprężyste po zmieszaniu. Jeśli słabo się formuje, dodać łyżeczkę lodowatej wody. Ciasto wyłożyć na uprzednio przygotowaną okrągłą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem i wstawić na min. godzinę do lodówki. W tym czasie przygotować krem. W rondelku zagotować mleko kokosowe. Dodać glukozę oraz mąkę ryżową tak, aby powstał “kleik”. Ściągnąć z ognia, dodać olej kokosowy, wymieszać. Na koniec, nadal energicznie mieszając, dodać masło orzechowe. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (góra-dół), a następnie włożyć blachę z ciastem do piekarnika. Piec przez 15-18 minut, na złoty kolor. Po upieczeniu ciasto należy ostudzić. Na ostudzone ciasto wylać wcześniej przygotowany krem.
Chlebek bananowy z borówkami
Składniki:
- 5 jaj
- 2 dojrzałe banany
- 1 łyżka glukozy
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 3 łyżki mąki kokosowej
- 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 200 g borówek
Przygotowanie:
Banana pokroić na kawałki, wrzucić do miski i zblendować na gładką masę. Następnie wbić jaja, cały czas miksując dodawać glukozę, sok z cytryny i olej. Dodać mąkę kokosową oraz skrobię ziemniaczaną i sodę, ponownie zmiksować powstałą masę. Przygotowaną formę natrzeć olejem kokosowym, wsypać borówki i równomiernie zalać ciastem. Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz 30-40 min (do suchego patyczka).
Cytrynowa Babka Wielkanocna
Składniki:
- 100 g mąki ryżowej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 50 g mąki jaglanej
- 1 jajko
- 50 g oleju kokosowego
- 4 łyżki mleczka kokosowego
- 200 ml mleka ryżowego
- 1 łyżka glukozy
- 1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- ½ dużej cytryna
Przygotowanie:
Mąki oraz proszek do pieczenia przesiać do miski. W osobnej misce połączyć olej kokosowy, jajko, glukozę, mleko i mleczko kokosowe, wymieszać. Połączyć składniki suche z mokrymi. Cytrynę sparzyć we wrzątku. Skórkę z cytryny zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Z połowy cytryny wycisnąć sok i razem ze skórką dodać do reszty ciasta. Wymieszać dokładnie. Przygotowaną keksówkę wysmarować olejem kokosowym. Piekarnik nagrzać do 180 °C. Ciasto przełożyć do formy i piec przez około 40-50 minut.
Makowiec
Składniki:
- 2 dojrzałe banany
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/3 szklanki oleju kokosowego
- 500 g masy makowej (z przepisu poniżej)
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- łyżka płatków migdałowych
Masa makowa
Składniki:
- 500 g maku
- 1/3 szklanki oleju kokosowego
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g migdałów blanszowanych
- 1 łyżka glukozy
- sok z połówki pomarańczy
- skórka otarta z połówki pomarańczy
- 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
- szczypta soli
Przygotowanie:
W garnku zagotować większą ilość wody. Kiedy zacznie wrzeć, dodać mak i gotować ok. 15 minut. W międzyczasie olej kokosowy rozpuścić w małym rondelku. Orzechy oraz migdały bardzo drobno posiekać. Ugotowany mak odcedzić i dwukrotnie zmielić. Do zmielonego maku dodać wszystkie składniki i wymieszać.
Ciasto:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Do dużej miski włożyć kawałki dojrzałych bananów oraz sok z cytryny i dokładnie zblendować. W małym rondelku rozpuścić olej kokosowy. Do miski z bananami dodać rozpuszczony olej oraz wszystkie pozostałe składniki, dokładnie wymieszać. Foremkę nasmarować olejem, wyłożyć do niej przygotowane ciasto i piec ok. 40 – 45 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Ostudzone ciasto obsypać płatkami migdałowymi.
Tarta bez pieczenia z galaretka i owocami
Składniki:
Spód:
- 200 g wiórków kokosowych
- 50 g siekanych orzechów włoskich
- 3 łyżki płynnego oleju kokosowego
- szczypta soli
- odrobina wody (ewentualnie)
Nadzienie:
- 300 g truskawek
- 1 łyżka glukozy
- 200 ml wody
- 4 łyżeczki żelatyny
- borówki i maliny
Przygotowanie:
Wiórki kokosowe wrzucić na rozgrzaną patelnię i prażyć do osiągnięcia lekko złotego koloru. Przesypać do miski, dodać drobno posiekane orzechy włoskie, olej i sól. Dokładnie wymieszać aż powstanie lepkie „ciasto”. Jeśli nie chce się lepić podlej wodą i znów wymieszaj. Gotowe ciasto wyłożyć na blaszkę i dokładnie ugnieść formując spód tarty. Wstawić do lodówki. Truskawki zmiksować i przetrzeć przez sitko, żeby pozbyć się pestek. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie (ok. 100 ml), dodać do zmiksowanych truskawek razem z glukozą i resztą wody. Dokładnie wymieszać i zostawić na chwilę do ostudzenia. Galaretkę wylać na spód, ułożyć borówki i maliny, wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
Sernik jaglany
Składniki:
Spód:
- 70 g mąki gryczanej
- 70 g mąki ryżowej
- 70 g mąki ziemniaczanej
- 70 g twardego oleju kokosowego
Masa:
- 1 puszka mleka kokosowego, schłodzona w lodówce, minimum całą noc
- 2 szklanki mleka ryżowego
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 łyżeczka naturalnego olejku migdałowego
- 1 łyżka glukozy
Przygotowanie:
Mleczko kokosowe schłodzić w lodówce, na minimum całą noc. Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem i gotować w mleku ryżowym wraz z łyżeczką ekstraktu migdałowego. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Olej kokosowy rozpuścić do postaci płynnej i połączyć z przesianymi mąkami. Tak przygotowany spód ciasta wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 15 minut. W międzyczasie ugotowaną w mleku ryżowym kaszę połączyć z mleczkiem kokosowym i glukozą. Zmiksować wszystko na gęstą masę. Gotową masę wyłożyć na upieczony spód. Ponownie umieścić ciasto w piekarniku na ok. 40 minut. Gotowy sernik odstawić do wystygnięcia.