W związku z prowadzeniem w ostatnim czasie przez koncerny farmaceutyczne intensywnej kampanii reklamowej dotyczącej sprzedaży preparatów zawierających w swoim składzie magnez (nie zawsze
w formie najlepiej przyswajalnej dla naszego organizmu, często wręcz o bardzo niskiej ogólnej zawartości tego pierwiastka w suplemencie, za to w nieadekwatnej do jakości cenie), przypominam, że odpowiednią dietą można wspomóc swój organizm i zapobiec niedoborom tego pierwiastka.
Dawka magnezu zależy od płci, wieku oraz indywidualnego zapotrzebowania. Pamiętajcie, że organizm łatwiej przyswaja witaminy z żywności niż te wyizolowane w postaci suplementu. Warto wspomnieć, że zielone warzywa są bogate w ten pierwiastek dzięki zawartości chlorofilu – ich zielonego barwnika.
Wychodząc zatem naprzeciw powszechnemu przekonaniu, że suplement w 100 % zastąpi mi żywność, i nie muszę już się martwić w jaki sposób go dostarczyć, poniżej zamieszczam dla Was małą ściągę dotyczącą zawartości magnezu w poszczególnych produktach.
- prawdziwe kakao (420 mg w 100g)
- nasiona słonecznika (359 mg w 100g)
- migdały (269mg w 100g)
- kasza gryczana (218 mg w 100g)
- gorzka czekolada (165 mg w 100g)
- pistacje (158 mg w 100g)
- orzechy laskowe (140mg w 100g)
- płatki owsiane (129 mg w 100g)
- brązowy ryż (110 mg w 100g)
- natka pietruszki (69 mg w 100g)
- kasza jęczmienna (45 mg w 100g)
- banan (33 mg w 100g)
- wędzona makrela (30 mg w 100g)