Zachęcamy do wypróbowania nowatorskiej metody na znacznie smaczniejszą odmianę spaghetti zgodną w zasadami diety Paleo! Zamiast tuczącego makaronu tym razem polecamy wykorzystamy kabaczek. Makaron ten ma zdecydowanie mniej kalorii, jest pyszny i prosty, wbrew pozorom, do przygotowania. Całe danie oprócz bogactwa białka i pożywnych węglowodanów również rozpieszcza smakiem! Dietetyczny obiad na wyciągnięcie ręki 🙂
Składniki:
1 kabaczek
oliwa z oliwek
sól, pieprz
1 łyżeczka oregano
Sos:
400g mięsa wołowego
mała posiekana cebula
4 zmielone ząbki czosnku
1 łyżka oleju kokosowego
posiekany pomidor
1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
ulubione włoskie przyprawy do smaku
świeża bazylia do dekoracji
Przygotowanie:
„Makaron” z kabaczka
1. Na początek poleca się na trzy minuty wstawić kabaczka do mikrofalówki, aby go zmiękczyć.
2. Ostrym nożem przekrój wzdłuż, wyjmij nasiona.
3. Przypraw solą, pieprzem i oregano.
4. Ułóż na wysmarowanej oliwą blasze, rozciętymi stronami do góry.
5. Piecz w temperaturze 170° C aż rozmięknie (ok. 40-45min).
6. Po ostudzeniu zgarniaj wnętrze kabaczka widelcem, tworząc nitki.
Sos spaghetti
1. Na dużej patelni rozgrzej olej kokosowy na średnim ogniu.
2. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, podsmażaj 4-5min.
3. Dodaj mięso i od czasu do czasu pomieszaj, aż się zarumieni.
4. Dopraw solą i pieprzem, wrzuć pokrojonego pomidora, koncentrat, przyprawy włoskie i mieszaj.
5. Gotuj na małym ogniu do uzyskania docelowej konsystencji.
Pamiętaj! Im dłuższy czas gotowania sosu na małym ogniu, tym pełniejszy smak otrzymasz. Najlepiej przygotuj sos w trakcie wypiekania kabaczka. Na koniec zalej „makaron” z kabaczka sosem i udekoruj świeżą bazylią. Zaskocz całą rodzinę tym, jak dietetyczny obiad może być smaczny!
BUON APETITO!