Domowe rafaello z kaszy jaglanej mogą być świetnym dietetycznym deserem. Sprawdź jak przygotowuje je dietetyk Sports-med!
Składniki na ok. 20 sztuk:
– pół szklanki kaszy jaglanej,
– szklanka mleka kokosowego,
– 2,5 łyżki miodu,
– 120 g wiórek kokosowych,
– łyżka oleju kokosowego.
Wykonanie:
- Kaszę płuczemy pod zimną wodą i wsypujemy do garnka.
- Do kaszy dolewamy mleko, gotujemy na małym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie całe mleko.
- Na suchej patelni podprażamy wiórki kokosowe (100 g), do uzyskania złotego koloru.
- Do ugotowanej gorącej kaszy dodajemy podprażone wiórki kokosowe, całość mieszamy.
- Kolejno dodajemy łyżkę oleju oraz 2,5 łyżki miodu, ponownie mieszamy.
- Ciepłą masę nabieramy łyżką i formujemy z niej kulki, które obtaczamy w pozostałych wiórkach kokosowych (20 g).
- Kulki układamy na talerzu jedna obok drugiej.
- Całość schładzamy w lodówce.
Po schłodzeniu w lodówce, deser jest gotowy do spożycia.