ikona telefonu

Umów wizytę
507 281 643

Wybierz dietetyka

#BlackFriday do 29.11. Obniżone ceny tylko dla 10 pakietów!

Jesienne ochłodzenie? Stosuj przyprawy rozgrzewające!

Jesienne ochłodzenie? Stosuj przyprawy rozgrzewające!

Imbir

Ma liczne właściwości lecznicze, m.in. łagodzi nudności, działa przeciwzapalnie, pomaga w trakcie przeziębienia. Ma wyrazisty smak, ale doskonale komponuje się z innymi przyprawami. Można przyrządzić z niego napar, dodawać do herbaty, smoothie, wypieków na słodko, zup, dań mięsnych.

Cynamon

Pomaga regulować poziom cukru we krwi, działa przeciwgrzybiczo. Znakomity dodatek do wypieków, deserów, kawy, herbaty, ale także potraw na słono. Uwaga, wybieraj cynamon cejloński.

Kurkuma

Nie tylko rozgrzewa, ale ma silne działanie przeciwzapalne, antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Jest obowiązkowa dla osób zmagających się z RZS, łuszczycą, trądzikiem, zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, hipercholesterolemii. Przyprawa ta jest podstawowym składnikiem curry. Nadaje potrawom piękny żółty kolor.

Kardamon

Pobudza trawienie, działanie antybakteryjnie. Można dodawać go do herbaty, ciasteczek oraz dań mięsnych.

Goździki

Działanie przeciwgrzybicze, przeciwpasożytnicze, pomaga przy stanach zapalnych jamy ustnej, przy bólach głowy. Jest wyśmienitym dodatkiem do zimowej herbaty czy też kompotu.

Pieprz Cayenne

Pobudza krążenie, silnie rozgrzewa. Pasuje nie tylko do dań na słono, dobrze komponuje się z czekoladą.

Na jesień polecamy miksturę „złote mleko”, które pomaga zwalczać infekcje

Składniki:

  • szklanka mleka roślinnego np. migdałowe, kokosowe, ryżowe
  • 1 łyżeczka mielonej ekologicznej kurkumy
  • 1 łyżeczka miodu
  • łyżeczka masła klarowanego
  • mały kawałek świeżej kurkumy
  • mały kawałek świeżego imbiru
  • łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

Mleko roślinne podgrzej w rondelku razem z mieloną kurkumą. W tym czasie zetrzyj na tarce świeżą kurkumę i imbir. Kiedy mleko z kurkumą się zagotuje, dodaj starty imbir i kurkumę i gotuj jeszcze chwilę na małym ogniu. Na koniec dodaj masło klarowane i wymieszaj. Gdy mleko przestygnie, dodaj miód. Złote mleko przelej do kubka, posyp cynamonem i gotowe!

Newsletter. Zapisz się i otrzymuj darmowe porady i rabaty!