Bataty nadziewane brokułami i mięsem wołowym to idealna propozycja na treściwy, szybki i przepyszny obiad. Czas potrzebny na jego przygotowanie to niecałe 30min, wpaniale prawda? Połączenie ostrych przypraw idealnie współgra ze słodyczą ziemniaków, z resztą – spróbujcie sami!
Bataty nadziewane brokułami i mięsem wołowym
Podany przepis to cztery sugerowane porcje o wartości odżywczej równej 384 kcal.
tłuszcz – 10g
węglowodany – 54g
białko – 18,7g
Składniki:
- 4 duże słodkie ziemniaki bataty
- 1 duża posiekana czerwona cebula
- 1/2 posiekanej zielonej cebuli
- 1 pokrojona w kostkę czerwona papryka
- 4 ząbki czosnku, mielone
- 2 łyżeczki przyprawy chili
- 1/2 łyżeczki soli koszernej
- 1/2 łyżeczki kminku
- 1/4 łyżeczki czerwonej papryki
- 300g chudej polędwicy wołowej
- 2 szklanki różyczek brokułów (mogą być mrożone)
- Oliwa z oliwek extra-virgin
Wykonanie:
- Natrzyj słodkie ziemniaki z 1,5 łyżeczki oliwy i przebij je kilkakrotnie widelcem.
- Ułóż na blasze i wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 170˚C na 12-15 minut do momentu aż będą miękkie.
- Na dużej patelni rozgrzej 1,5 łyżki oliwy z oliwek.
- Dodaj cebulę i czerwoną paprykę i podsmażaj przez ok 5 minuty lub do miękkości, często mieszając.
- Dodaj czosnek i podsmażaj przez kolejne 3 minuty, często mieszając.
- Dodaj przyprawy: chilli, sól, kminek i mieloną paprykę.
- Dodaj mieloną wołowinę, smaż bez przykrycia przez 6 minut lub do zrumienienia, ciągle mieszaj.
- Gdy mięso zacznie się rumienić dodaj brokuły (mrożonych nie należy rozmrażać przed smażeniem).
- Przygotuj ziemniaki, natnij je nożem wzdłuż na ok ¾ ich wysokości i częściowo wyjmij miąższ.
- Miąższ batatów wymieszaj z mięsem i całością równomiernie nafaszeruj wnętrza batatów.
- Wierzch delikatnie posól (opcjonalnie) i posyp zieloną cebulą.
- Wstaw gotowe ziemniaki na 2 minuty do piekarnika.
- Gotowe!