Pierogi mają wielu wielbicieli i nie ma w tym nic dziwnego – dla niejednego to smak dzieciństwa, zwłaszcza jeśli mowa o tych „na słodko”. Jednak często są ciężkie oraz nieco bardziej kaloryczne niż się wydaje. Przedstawiamy więc przepis na wersję fit tego przysmaku, dodatkowo bez glutenu i laktozy. Czyż nie brzmi idealnie?
Lepienie pierogów nie należy do najprostszych czynności, ale nie należy się zrażać na początku, bowiem z czasem idzie coraz sprawniej.
Nasza rada. Każda mąka bezglutenowa zachowuje się inaczej podczas lepienia. Zalecamy użyć białej, nie pełnoziarnistej wersji mąki gryczanej i ryżowej, co znaczenie ułatwi sprawę klejenia.
Poniższy przepis na ciasto idealnie komponuje się również z innymi nadzieniami. Koniecznie spróbujcie wersji z suszoną śliwką, zachwycają smakiem J
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka mąki gryczanej białej
- 3/4 szklanki mąki ryżowej białej
- (dodatkowo do podsypywania blatu)
- gorąca woda (tyle ile trzeba)
- 1 jajko
- szczypta soli
Składniki na nadzienie:
- 2 jabłka (miękka odmiana)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- masło klarowane do smażenia
Wykonanie:
- Do dużej miski wsyp obie mąki i powoli wlewaj gorącą wodę (+/- pół szklanki wody) ciągle mieszając. Ciasto ma mieć postać grudków (przypominając kruszonkę).
- Wbij jajo, posól i zagniataj ciasto, aż do momentu, gdy stanie się elastyczne i nie będzie lepiło się.
- Miskę nakryj ściereczką i odstaw.
- W międzyczasie zrób nadzienie z jabłek. Obierz i usuń gniazda nasienne. Pokrój w drobną kostkę.
- Na rozgrzanej patelni upraż jabłka razem z cynamonem. W razie potrzeby podlej jabłka odrobiną wody.
- Nadzienie ma być w miarę suche, w razie potrzeby, odparuj wodę z patelni i pozostaw do ostygnięcia.
- Ciasto podziel na części i każdą z nich osobno rozwałkowuj partiami na blacie obsypanym mąką. Ciasto nie może być zbyt cienkie, żeby nie pękało.
- Wykrawaj z ciasta koła rantem szklanki.
- Na każdy koło z ciasta nakładaj około łyżeczkę ostudzonego nadzienia i bardzo delikatnie zlepiaj pierogi.
- W dużym garnku zagotuj posoloną wodę i wrzucaj do niej pierogi partiami, tak żeby luźno mogły pływać w wodzie.
- Gotuj 2-3 minuty na niewielkim ogniu od momenty wypłynięcia na wierzch.
- Ugotowane pierogi osączaj z wody i podsmażaj na rozgrzanym maśle klarowanym, tak żeby pięknie się zarumieniły.
- Gotowe! Życzymy smacznego!