Choć pogoda za oknem raczej jeszcze nie zachęca do wypiekania na świeżym powietrzu, przepis na mięsne kulki w aromatycznym dymnym sosie barbecue na pewno złagodzą ból oczekiwania na słoneczne dni. Przepis idealny dla stęsknionych letniego grillowania.
Klopsiki z odrobiną chilli w proszku i chrupiącą zieloną cebulką same w sobie są rajem dla podniebienia. Uduszone w sosie barbecue zyskują głębokiego ostro-miodowego charakteru.
Użyta w przepisie mąka migdałowa jest opcjonalna, to znaczy, że użyliśmy jej by kulki lepiej się kleiły. Możesz z niej zrezygnować całkowicie, jeżeli nie zależy Ci na idealnie okrągłych klopsikach. Idealnie komponują się z makaronem spaghetti.
Składniki na mięsne kulki:
- 800 g mielonej wołowiny
- 1 pęk zielonej cebuli, drobno posiekanej
- 1/4 szklanki mąki migdałowej (wersja opcjonalna)
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki chilli w proszku
- Olej kokosowy
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Składniki na sos BBQ:
- 1 szklanka domowego keczupu
- 1 cebula, drobno siekana lub zmielona
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki mleka kokosowego
- 1/2 łyżeczki chilli w proszku
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- Kropla ostrego sosu, np. tabasco
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
- Na początku rozgrzej piekarnik do temperatury 175 ºC (w cyklu bez termoobiegu).
- Do miski z wołowiną dodaj zieloną cebulę, jajko, mąkę migdałową, chilli w proszku i wszystko dokładnie delikatnie wymieszaj.
- Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem do smaku, przemieszaj.
- Uformuj małe mięsne kulki i na chwilę odłóż na bok na papierze do pieczenia (w celu pozbycia się nadmiaru wody).
- Rozgrzej olej kokosowy na patelni.
- Klopsiki smaż na średnim ogniu aż do przyrumienia, nie krócej niż około 4-5min z każdej strony.
- Zrumienione klopsiki ułóż na blasze albo w żaroodpornym naczyniu.
- W misce połącz wszystkie składniki na sos barbecue.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem i wymieszaj do połączenia.
- Gotowy sos wylej na klopsiki, następnie wstaw do piekarnika bez przykrywania.
- Piecz w piekarniku przez 40-45min.
- Gotowe, życzymy SMACZNEGO!