Omlet z jajek to fantastyczne źródło białka i różnych mikroelementów, w tym ryboflawiny, fosforu i selenu. Codzienne jedzenie jaj może być nieco problematyczne, ze względu na to, ze szybko się nudzą, dlatego warto urozmaicać ich przygotowanie.
Idealnym rozwiązaniem staje się więc przygotowanie omletu, który pozwala wyczerpać wszystkie korzyści płynące ze spożywania jajek. Do tego ilość sposobów na które można je przygotowywać niemal się nie kończy.
W zależności od upodobań i potrzeb omlet można komponować z ulubionymi dodatkami. Może on więc służyć za zdrową pożywną przekąskę, bądź stanowić idealne uzupełnienie składników po ciężkim treningu.
I właśnie w tym drugim przypadku nasza dzisiejsza propozycja będzie idealna, z pewnością znajdując liczne grono miłośników, wśród miłośników aktywnego trybu życia.
Składniki na omlet:
– 150g łososia wędzonego
– 6 dużych jaj z wolnego wybiegu
– ½ szklanki zielonych oliwek
– 1 duża czerwona cebula
– 1 szklanka natki pietruszki lub liści świeżej bazylii
– 1 limonka
– 2 szklanki liści szpinaku
– sól, pieprz
Przygotowanie:
- Na początku rozgrzej piekarnik do 170˚C z termoobiegiem, bądź 185˚C bez termoobiegu.
- Przygotuj dodatki: posiekaj drobno wędzonego łososia, wycisnij sok z limonki, pokrój w plastry oliwki, poszatkuj drobno czerwoną cebulę, posiekaj liście szpinaku i natkę pietruszki/bazylię.
- Oddziel białka od jajek i ubij je na gęstą pianę.
- Do piany z białek dodaj sok z połowy limonki i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką.
- Ubite żółtka jajek dodaj do piany i znów delikatnie wymieszaj do połączenia się z pianą.
- Posól wedle uznania.
- Całość wylej na uprzednio naoliwioną i rozgrzaną głęboką patelnię, najlepiej aby miała odczepianą rączkę.
- Smaż bez przykrycia na średniom ogniu przez ok. 1-2 minuty.
- Na ścinające się jajka wysyp równomiernie wędzonego łososia, liście szpinaku, oliwki, pietruszkę/bazylię i cebulę.
- Dopraw całość świeżo zmielonym pieprzem.
- Przełóż patelnię do piekarnika i piecz ok. 10min, aż do pełnego ścięcia się jajek.
- Gotowy omlet przełóż na talerz, skropl sokiem z połowy limonki.
- Gotowe, życzymy smacznego!