Wraz z wiekiem nasza skóra traci swoją świetność, co jest wynikiem naturalnego procesu starzenia. Ale starzenie się nie jest jedynie kwestią upływu czasu. Jest ściśle związane z naszym stylem życia. Również z tym, co jemy i pijemy na co dzień. Właściwe odżywianie może skutecznie przeciwdziałać niektórym objawom starzenia.
Pierwsze oznaki starzenia się skóry obejmują:
- suchość,
- matowienie,
- utratę elastyczności,
- drobne zmarszczki.
Zauważasz je u siebie? Z tego artykułu dowiesz się, dlaczego warto dbać o skórę i w jaki sposób zrobić to najefektywniej z pomocą diety.
Po co zawracać sobie głowę starzeniem skóry?
Pierwszy i najbardziej oczywisty argument to względy estetyczne. Kto z nas nie chce utrzymać młodzieńczego wyglądu skóry nawet w podeszłym wieku? Zdrowy wygląd jest ważny, by utrzymać dobrą relację ze swoim ciałem i wysoką samoocenę. Zadowolenie z wyglądu swojego ciała jest ważnym czynnikiem wpływającym na ogólny dobrostan i spełnienie w życiu.
Jest jednak jeszcze jeden aspekt, który znacznie rzadziej bierzemy pod uwagę. Skóry na co dzień nie rozpatrujemy w ten sposób, ale jest to po prostu jeden z organów w naszym ciele. Mało tego – jest to nasz największy organ, który jest najważniejszą barierą zabezpieczającą ciało przed czynnikami zewnętrznymi.
Co wpływa na starzenie się skóry?
Starzenie wynika z uszkodzeń komórek, spowolnienia zdolności regeneracyjnych tkanek i utraty integralności funkcji fizjologicznych. Proces starzenia się skóry można podzielić na dwa aspekty: starzenie chronologiczne i fotostarzenie. Na oba aspekty wpływają zarówno czynniki zewnętrzne, jak i wewnętrzne.
Czynnikami zewnętrznymi są m.in.:
- stosowanie kosmetyków
- ekspozycja na promieniowanie UV
- toksyny środowiskowe, chemia
- jakość ubrań
Czynniki wewnętrzne to głównie nasza dieta i stan odżywienia organizmu, ale też genetyka. Czynniki wewnętrzne wpływają na stan gospodarki hormonalnej, pracę enzymów, dostępność „cegiełek” i energii do odbudowy struktur itp.
Nie wszyscy zdają sobie sprawę, jak ważne są czynniki wewnętrzne dla zdrowia i jakości skóry. Odpowiednie nawodnienie, dostarczanie aminokwasów, minerałów, przeciwutleniaczy – to wszystko ma znaczenie, a często nawet większe niż stosowanie drogich i wymyślnych kosmetyków.
W jaki sposób dieta może wpływać na opóźnienie starzenia się skóry?
Odpowiednim żywieniem możemy kontrolować głównie przebieg starzenia chronologicznego, zależnego od czynników wewnętrznych. Dieta może wpływać na stan skóry i tempo jej starzenia się na 3 sposoby:
- składniki przeciwstarzeniowe takie jak peptydy białkowe i niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe po strawieniu i wchłonięciu dostają się do skóry jako prekursory oraz uczestniczą w metabolizmie i syntezie kluczowych składników skóry;
- łagodzą uszkodzenia oksydacyjne skóry, usuwając reaktywne formy tlenu w komórkach i wzmacniając aktywność enzymów antyoksydacyjnych;
- działają jako czynniki enzymatyczne i reguluję ekspresję enzymów, takich jak MMP i AP-1, hamując degradację składników skóry i utrzymując integralność jej struktury.
Spójrzmy też na drugą stronę, czyli jakie procesy wpływają na przyspieszenie starzenia się skóry. Są to:
- stres oksydacyjny,
- uszkodzenia i mutacje DNA,
- skracanie telomerów,
- rola mikroRNA,
- akumulacja AGEs,
- stany zapalne.
Sprawdź działanie poszczególnych składników diety
Odpowiednie odżywienie może kontrolować tempo starzenia całego organizmu, nie tylko skóry. Dobra jakość diety jest kluczowym czynnikiem dla zachowania zdrowia na długie lata, a czasem nawet dla wydłużenia życia. Poniżej krótkie uzasadnienie, w jaki sposób poszczególne składniki diety wpływają na zachowanie młodego wyglądu i kondycji skóry.
Peptydy kolagenowe
Kolagen stanowi około 25-30% wszystkich białek w organizmie. Pozyskiwane z diety peptydy kolagenowe mogą łagodzić starzenie się skóry poprzez jedną z trzech ścieżek. Najpierw białko lub peptyd trafia do krwiobiegu po strawieniu i wchłonięciu, a następnie:
- uczestniczy w fibroblastach skóry jako prekursor syntezy kolagenu, chroniąc tym samym starzejącą się skórę;
- dostaje się do komórek skóry i wywiera działanie przeciwstarzeniowe, usuwając ROS z komórek oraz zmniejszając uszkodzenia oksydacyjne i reakcje zapalne w komórkach;
- promuje syntezę kolagenu i kwasu hialuronowego oraz hamuje powstawanie stanu zapalnego poprzez regulację cytokin i odpowiednich szlaków sygnałowych, a jednocześnie zapobiega degradacji kolagenu w skórze poprzez hamowanie ekspresja proteaz.
Polifenole
Polifenole występują powszechnie w warzywach, owocach, herbacie i innych roślinach. Ze względu na swoje właściwości przeciwutleniające, polifenole stały się jednym z najważniejszych związków stosowanych w kosmetyce i kosmetologii żywieniowej do walki ze starzeniem się skóry.
W ostatnich latach polifenole z herbaty, kurkumina, flawonoidy, sylimaryna i resweratrol z winogron były najczęściej badanymi polifenolami o właściwościach przeciwstarzeniowych. Polifenole zmniejszają uszkodzenia oksydacyjne i stany zapalne w skórze poprzez działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne, głównie poprzez hamowanie degradacji kolagenu i zwiększenie jego syntezy oraz hamowanie stanu zapalnego.
Witaminy
W większości działanie witamin dla skóry opiera się na wspomaganiu walki ze stresem oksydacyjnym, ale też hamują uszkodzenia DNA i łagodzą degenerujące działanie promieni UV. Każda z witamin ma inny profil działania, więc konieczne jest dostarczanie każdej z nich w odpowiednich ilościach.
Na te witaminy zwróć uwagę:
- witamina A – zapobiega starzeniu się skóry poprzez regulację ekspresji genów i metaloproteinaz macierzy;
- witaminy B – związane ze stanem zapalnym skóry i pigmentacją;
- witamina C – zaangażowana w syntezę kolagenu skóry i eliminację wewnątrzkomórkowych reaktywnych form tlenu;
- witamina D – zmniejsza uszkodzenia DNA skóry, stany zapalne i fotokancerogenezę;
- witamina E – zapobiega starzeniu się skóry poprzez hamowanie peroksydacji lipidów.
Minerały
Dla skóry ważne są szczególnie niektóre pierwiastki śladowe, czyli takie, które obejmują mniej niż 0,01–0,005% masy ciała człowieka.
Zwróć uwagę na podaż tych minerałów:
- miedź – zaangażowana w macierz zewnątrzkomórkową, syntezę i stabilizację białek skóry oraz angiogenezę;
- cynk – uczestniczy w proliferacji i różnicowaniu keratynocytów naskórka;
- żelazo – ściśle związane z aktywnością enzymów antyoksydacyjnych w komórkach skóry;
- selen – niezbędny do rozwoju i funkcji keratynocytów, związany z aktywnością enzymów antyoksydacyjnych skóry.
Kwasy tłuszczowe
Lipidy są ważną częścią skóry i są ściśle związane z funkcją bariery naskórkowej, strukturą błon, równowagą środowiska wewnętrznego i naprawą uszkodzeń. Starzeniu się skóry towarzyszy spadek zawartości tłuszczu, głównie z powodu zmniejszenia zdolności komórek w skórze do jego syntezy.
Ilość i jakość spożywanych tłuszczów w diecie jest ściśle związana ze składem lipidowym organizmu i tkanki skóry, a niedostateczne spożycie niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych lub nieprawidłowy metabolizm tłuszczów prowadzą do poważnych chorób skóry. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 odgrywają ważną rolę w funkcjonowaniu bariery ochronnej skóry człowieka, a także mają pewne działania w profilaktyce i leczeniu stanów zapalnych skóry.
Zwróć uwagę szczególnie na te źródła tłuszczu:
- olej z wiesiołka
- olej z ogórecznika
- oliwa z oliwek
- awokado
- orzechy i nasiona
Woda
Woda jest niezbędnym składnikiem organizmu oraz ułatwia utrzymanie równowagi i funkcji tkanek w organizmie. W organizmie i komórkach pełni głównie rolę substancji odżywczej, rozpuszczalnika i nośnika transportującego, utrzymuje objętość ciała i reguluje jego temperaturę.
Brak wody w organizmie może powodować odwodnienie tkanek i zaburzenia czynnościowe, takie jak starzenie się i stany zapalne. Skóra nie jest wyjątkiem, a wygląd skóry ust i kończyn jest bezpośrednim odzwierciedleniem stanu nawilżenia organizmu.
Ile wody dziennie potrzeba dla skóry? Badania pokazują, że picie więcej niż 2 l wody dziennie znacząco wpływa na fizjologię skóry oraz sprzyja powierzchownemu i głębokiemu nawilżeniu skóry.
A tego unikaj
- Nadmiar tłuszczu – wysoki udział tłuszczu w diecie (szczególnie tego niskiej jakości, jak tłuszcze trans) jest związany z nasileniem stanu zapalnego skóry.
- Tytoń – zmienia grubość naskórka, przyspiesza pigmentację i martwicę skóry.
- Alkohol – promuje proliferację keratynocytów, zmienia przepuszczalność skóry, niszczy funkcję barierową, wpływa na skład lipidów skóry.
- Cukier i wypieki – związane z grubością skóry, produkcją AGE, autofagią i stanem zapalnym.
Podsumowanie
Kondycja skóry nie zmienia się z dnia na dzień. Jeśli chcesz zachować zdrową i młodą skórę, musisz wprowadzić profilaktykę jak najwcześniej. Pij odpowiednio dużo wody, jedz dużo warzyw i owoców, pamiętaj po białku. Utrzymując zdrowe nawyki żywieniowe, zapewnisz skórze wszystko, co niezbędne dla spowolnienia procesu starzenia.
Źródło: Cao C, Xiao Z, Wu Y, Ge C. Diet and Skin Aging-From the Perspective of Food Nutrition. Nutrients. 2020;12(3):870. Published 2020 Mar 24. doi:10.3390/nu12030870