Wraz z wiekiem nasza skóra traci swoją świetność, co jest wynikiem naturalnego procesu starzenia. Ale starzenie się nie jest jedynie kwestią upływu czasu. Jest ściśle związane z naszym stylem życia. Również z tym, co jemy i pijemy na co dzień. Właściwe odżywianie może skutecznie przeciwdziałać niektórym objawom starzenia.

Pierwsze oznaki starzenia się skóry obejmują:

  • suchość,
  • matowienie,
  • utratę elastyczności,
  • drobne zmarszczki.

Zauważasz je u siebie? Z tego artykułu dowiesz się, dlaczego warto dbać o skórę i w jaki sposób zrobić to najefektywniej z pomocą diety.

skinbook ebook o trądziku

Po co zawracać sobie głowę starzeniem skóry?

Pierwszy i najbardziej oczywisty argument to względy estetyczne. Kto z nas nie chce utrzymać młodzieńczego wyglądu skóry nawet w podeszłym wieku? Zdrowy wygląd jest ważny, by utrzymać dobrą relację ze swoim ciałem i wysoką samoocenę. Zadowolenie z wyglądu swojego ciała jest ważnym czynnikiem wpływającym na ogólny dobrostan i spełnienie w życiu.

Jest jednak jeszcze jeden aspekt, który znacznie rzadziej bierzemy pod uwagę. Skóry na co dzień nie rozpatrujemy w ten sposób, ale jest to po prostu jeden z organów w naszym ciele. Mało tego – jest to nasz największy organ, który jest najważniejszą barierą zabezpieczającą ciało przed czynnikami zewnętrznymi.

jak dbać o skórę dietą

Co wpływa na starzenie się skóry?

Starzenie wynika z uszkodzeń komórek, spowolnienia zdolności regeneracyjnych tkanek i utraty integralności funkcji fizjologicznych. Proces starzenia się skóry można podzielić na dwa aspekty: starzenie chronologiczne i fotostarzenie. Na oba aspekty wpływają zarówno czynniki zewnętrzne, jak i wewnętrzne.

Czynnikami zewnętrznymi są m.in.:

  • stosowanie kosmetyków
  • ekspozycja na promieniowanie UV
  • toksyny środowiskowe, chemia
  • jakość ubrań

Czynniki wewnętrzne to głównie nasza dieta i stan odżywienia organizmu, ale też genetyka. Czynniki wewnętrzne wpływają na stan gospodarki hormonalnej, pracę enzymów, dostępność „cegiełek” i energii do odbudowy struktur itp.

Nie wszyscy zdają sobie sprawę, jak ważne są czynniki wewnętrzne dla zdrowia i jakości skóry. Odpowiednie nawodnienie, dostarczanie aminokwasów, minerałów, przeciwutleniaczy – to wszystko ma znaczenie, a często nawet większe niż stosowanie drogich i wymyślnych kosmetyków.

W jaki sposób dieta może wpływać na opóźnienie starzenia się skóry?

Odpowiednim żywieniem możemy kontrolować głównie przebieg starzenia chronologicznego, zależnego od czynników wewnętrznych. Dieta może wpływać na stan skóry i tempo jej starzenia się na 3 sposoby:

  1. składniki przeciwstarzeniowe takie jak peptydy białkowe i niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe po strawieniu i wchłonięciu dostają się do skóry jako prekursory oraz uczestniczą w metabolizmie i syntezie kluczowych składników skóry;
  2. łagodzą uszkodzenia oksydacyjne skóry, usuwając reaktywne formy tlenu w komórkach i wzmacniając aktywność enzymów antyoksydacyjnych;
  3. działają jako czynniki enzymatyczne i reguluję ekspresję enzymów, takich jak MMP i AP-1, hamując degradację składników skóry i utrzymując integralność jej struktury.

Spójrzmy też na drugą stronę, czyli jakie procesy wpływają na przyspieszenie starzenia się skóry. Są to:

  • stres oksydacyjny,
  • uszkodzenia i mutacje DNA,
  • skracanie telomerów,
  • rola mikroRNA,
  • akumulacja AGEs,
  • stany zapalne.
dieta dla skóry

Sprawdź działanie poszczególnych składników diety

Odpowiednie odżywienie może kontrolować tempo starzenia całego organizmu, nie tylko skóry. Dobra jakość diety jest kluczowym czynnikiem dla zachowania zdrowia na długie lata, a czasem nawet dla wydłużenia życia. Poniżej krótkie uzasadnienie, w jaki sposób poszczególne składniki diety wpływają na zachowanie młodego wyglądu i kondycji skóry.

Peptydy kolagenowe

Kolagen stanowi około 25-30% wszystkich białek w organizmie. Pozyskiwane z diety peptydy kolagenowe mogą łagodzić starzenie się skóry poprzez jedną z trzech ścieżek. Najpierw białko lub peptyd trafia do krwiobiegu po strawieniu i wchłonięciu, a następnie:

  • uczestniczy w fibroblastach skóry jako prekursor syntezy kolagenu, chroniąc tym samym starzejącą się skórę;
  • dostaje się do komórek skóry i wywiera działanie przeciwstarzeniowe, usuwając ROS z komórek oraz zmniejszając uszkodzenia oksydacyjne i reakcje zapalne w komórkach;
  • promuje syntezę kolagenu i kwasu hialuronowego oraz hamuje powstawanie stanu zapalnego poprzez regulację cytokin i odpowiednich szlaków sygnałowych, a jednocześnie zapobiega degradacji kolagenu w skórze poprzez hamowanie ekspresja proteaz.

Polifenole

Polifenole występują powszechnie w warzywach, owocach, herbacie i innych roślinach. Ze względu na swoje właściwości przeciwutleniające, polifenole stały się jednym z najważniejszych związków stosowanych w kosmetyce i kosmetologii żywieniowej do walki ze starzeniem się skóry.

W ostatnich latach polifenole z herbaty, kurkumina, flawonoidy, sylimaryna i resweratrol z winogron były najczęściej badanymi polifenolami o właściwościach przeciwstarzeniowych. Polifenole zmniejszają uszkodzenia oksydacyjne i stany zapalne w skórze poprzez działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne, głównie poprzez hamowanie degradacji kolagenu i zwiększenie jego syntezy oraz hamowanie stanu zapalnego.

Witaminy

W większości działanie witamin dla skóry opiera się na wspomaganiu walki ze stresem oksydacyjnym, ale też hamują uszkodzenia DNA i łagodzą degenerujące działanie promieni UV. Każda z witamin ma inny profil działania, więc konieczne jest dostarczanie każdej z nich w odpowiednich ilościach.

Na te witaminy zwróć uwagę:

  • witamina A – zapobiega starzeniu się skóry poprzez regulację ekspresji genów i metaloproteinaz macierzy;
  • witaminy B – związane ze stanem zapalnym skóry i pigmentacją;
  • witamina C – zaangażowana w syntezę kolagenu skóry i eliminację wewnątrzkomórkowych reaktywnych form tlenu;
  • witamina D – zmniejsza uszkodzenia DNA skóry, stany zapalne i fotokancerogenezę;
  • witamina E – zapobiega starzeniu się skóry poprzez hamowanie peroksydacji lipidów.

Minerały

Dla skóry ważne są szczególnie niektóre pierwiastki śladowe, czyli takie, które obejmują mniej niż 0,01–0,005% masy ciała człowieka.

Zwróć uwagę na podaż tych minerałów:

  • miedź – zaangażowana w macierz zewnątrzkomórkową, syntezę i stabilizację białek skóry oraz angiogenezę;
  • cynk – uczestniczy w proliferacji i różnicowaniu keratynocytów naskórka;
  • żelazo – ściśle związane z aktywnością enzymów antyoksydacyjnych w komórkach skóry;
  • selen – niezbędny do rozwoju i funkcji keratynocytów, związany z aktywnością enzymów antyoksydacyjnych skóry.

Kwasy tłuszczowe

Lipidy są ważną częścią skóry i są ściśle związane z funkcją bariery naskórkowej, strukturą błon, równowagą środowiska wewnętrznego i naprawą uszkodzeń. Starzeniu się skóry towarzyszy spadek zawartości tłuszczu, głównie z powodu zmniejszenia zdolności komórek w skórze do jego syntezy.

Ilość i jakość spożywanych tłuszczów w diecie jest ściśle związana ze składem lipidowym organizmu i tkanki skóry, a niedostateczne spożycie niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych lub nieprawidłowy metabolizm tłuszczów prowadzą do poważnych chorób skóry. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 odgrywają ważną rolę w funkcjonowaniu bariery ochronnej skóry człowieka, a także mają pewne działania w profilaktyce i leczeniu stanów zapalnych skóry.

Zwróć uwagę szczególnie na te źródła tłuszczu:

Woda

Woda jest niezbędnym składnikiem organizmu oraz ułatwia utrzymanie równowagi i funkcji tkanek w organizmie. W organizmie i komórkach pełni głównie rolę substancji odżywczej, rozpuszczalnika i nośnika transportującego, utrzymuje objętość ciała i reguluje jego temperaturę.

Brak wody w organizmie może powodować odwodnienie tkanek i zaburzenia czynnościowe, takie jak starzenie się i stany zapalne. Skóra nie jest wyjątkiem, a wygląd skóry ust i kończyn jest bezpośrednim odzwierciedleniem stanu nawilżenia organizmu.

Ile wody dziennie potrzeba dla skóry? Badania pokazują, że picie więcej niż 2 l wody dziennie znacząco wpływa na fizjologię skóry oraz sprzyja powierzchownemu i głębokiemu nawilżeniu skóry.

A tego unikaj

  • Nadmiar tłuszczu – wysoki udział tłuszczu w diecie (szczególnie tego niskiej jakości, jak tłuszcze trans) jest związany z nasileniem stanu zapalnego skóry.
  • Tytoń – zmienia grubość naskórka, przyspiesza pigmentację i martwicę skóry.
  • Alkohol – promuje proliferację keratynocytów, zmienia przepuszczalność skóry, niszczy funkcję barierową, wpływa na skład lipidów skóry.
  • Cukier i wypieki – związane z grubością skóry, produkcją AGE, autofagią i stanem zapalnym.

Podsumowanie

Kondycja skóry nie zmienia się z dnia na dzień. Jeśli chcesz zachować zdrową i młodą skórę, musisz wprowadzić profilaktykę jak najwcześniej. Pij odpowiednio dużo wody, jedz dużo warzyw i owoców, pamiętaj po białku. Utrzymując zdrowe nawyki żywieniowe, zapewnisz skórze wszystko, co niezbędne dla spowolnienia procesu starzenia.

skinbook ebook o trądziku

Źródło: Cao C, Xiao Z, Wu Y, Ge C. Diet and Skin Aging-From the Perspective of Food Nutrition. Nutrients. 2020;12(3):870. Published 2020 Mar 24. doi:10.3390/nu12030870

person image

To jak, chcesz więcej?

Ten artykuł dotyczy Ciebie i chcesz więcej? Daj sobie szansę i spotkaj się z jednym z naszych specjalistów.
już od 500 zł

Nie uciekaj jeszcze

Już wychodzisz?

Być może to ostatnia szansa, by o siebie zadbać.

Przygotowaliśmy dla Ciebie jeszcze trochę paliwa, aby poprawić
Twój komfort życia i polepszyć codzienne funkcjonowanie.
Zapisz się na nasz newsletter i działaj na własnych zasadach.

Twój adres email został zapisany!

Już niebawem dostaniesz od nas wiele dobrego paliwa
zupełnie za darmo. Czekaj, bo warto!

Idź do strony głównej