Pieczony łosoś poleca się na obiad.
Nie przepadasz za rybami? Koniecznie spróbuj tego przepisu 🙂
Składniki:
- 2 dzwonka łososia dzikiego
- łyżeczka masła klarowanego
- łyżka sosu sojowego
- mały pęczek świeżego koperku
- przyprawy: sól himalajska, suszone pomidory, czosnek granulowany, natka pietruszki, sumak, zioła kaukaskie
Przygotowanie:
Umyj i osusz rybę. Przełóż ją do naczynia żaroodpornego. Nasmaruj rybę masłem i natrzyj przyprawami. Posyp rybę posiekanym koperkiem i skrop sosem sojowym. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego!
✅ Jak widzisz, danie jest bardzo łatwe do przyrządzenia. Jako dodatek świetnie sprawdzą się gotowane oraz świeże warzywa np. kalafior, brokuł, szpinak.
✅ Dziki łosoś jest dobrym źródłem: białka, witamin A, D, E, witamin z grupy B, a przede wszystkim kwasów tłuszczowych omega-3, które działają przeciwzapalnie, pozytywnie wpływają na układ nerwowy i krwionośny.
✅ Takie dania polecamy szczególnie osobom z chorobami autoimmunologicznymi, kobietom w ciąży oraz dzieciom.