ikona telefonu

Umów wizytę
507 281 643

Wybierz dietetyka

Ostatnie wolne terminy - 24-31 sierpnia!

Pieczony łosoś w ziołach

Pieczony łosoś w ziołach

Pieczony łosoś poleca się na obiad.
Nie przepadasz za rybami? Koniecznie spróbuj tego przepisu 🙂

Składniki:

  • 2 dzwonka łososia dzikiego
  • łyżeczka masła klarowanego
  • łyżka sosu sojowego
  • mały pęczek świeżego koperku
  • przyprawy: sól himalajska, suszone pomidory, czosnek granulowany, natka pietruszki, sumak, zioła kaukaskie

Przygotowanie:

Umyj i osusz rybę. Przełóż ją do naczynia żaroodpornego. Nasmaruj rybę masłem i natrzyj przyprawami. Posyp rybę posiekanym koperkiem i skrop sosem sojowym. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego!

łosoś

✅ Jak widzisz, danie jest bardzo łatwe do przyrządzenia. Jako dodatek świetnie sprawdzą się gotowane oraz świeże warzywa np. kalafior, brokuł, szpinak.

✅ Dziki łosoś jest dobrym źródłem: białka, witamin A, D, E, witamin z grupy B, a przede wszystkim kwasów tłuszczowych omega-3, które działają przeciwzapalnie, pozytywnie wpływają na układ nerwowy i krwionośny.

✅ Takie dania polecamy szczególnie osobom z chorobami autoimmunologicznymi, kobietom w ciąży oraz dzieciom.

Newsletter. Zapisz się i otrzymuj darmowe porady i rabaty!