Porady dietetyczne

Czy suplementy DHA sprawiają, że dzieci są mądrzejsze?

Spójrz na listę prenatalnych suplementów diety, a przekonasz się, że prawie wszystkie zawierają „odżywczy kwas”  o nazwie „DHA”. Kwas dokozaheksaenowy w ostatnich latał się jedną z podstawowych substancji rekomendowanych dla niemowląt i kobiet w ciąży. Jednak pomimo dziesięcioleci badań, wciąż nie jest jasne, czy suplementacja DHA wpływa na rozwój mózgu u niemowląt. Aktualne badania Badania publikowane przez Cochrane Collaboration potwierdzają, że nie ma wyraźnych dowodów na to, że spożywanie DHA poprawia rozwój mózgu noworodka. Podobnie wnioski wypływają z badań przeprowadzonych przez amerykańską Agencję ds. Badań i Jakości w Ochronie Zdrowia,…read more

Rozciąganie sposobem na ból kręgosłupa?

Mięsień lędźwiowy – ta fraza w literaturze ściśle związanej z dolegliwościami lędźwiowego odcinka kręgosłupa występuje wielokrotnie. Mięsień ten często wykazuje hiperaktywność oraz ma tendencje do występowania skrócenia, które w efekcie powodują ból w obrębie dolnych partii pleców. Badania nad tym związkiem przyczynowo – skutkowym miały miejsce już w 2002 roku. Naukowcy przeprowadzili eksperyment, którego wyniki wskazywały iż zmniejszenie długości i siły mięśnia biodrowo-lędźwiowego ma znaczny wpływ na dolegliwości bólowe lędźwiowego odcinka kręgosłupa. Zarówno nadmierne rozciągnięcie jak i skrócenie tego mięśnia spowodowane są wzorcami postawy ciała oraz trybu życia. Regularne ćwiczenia,…read more

Przepis na dietetyczne naleśniki

Szybka, pyszna, bezglutenowa. pełna białka i błonnika przekąska? To brzmi zbyt dobrze żeby mogło być prawdziwe, a jednak! Jeśli dodamy do tego obecność zdrowych kwasów tłuszczowych mamy recepturę na coś co musisz spróbować. Wypróbuj nasz przepisz na dietetyczne naleśniki, które idealnie sprawdzą się jako śniadanie lub przekąska w ciągu ciężkiego dnia. Nasze naleśniki nie zawierają mąki, a mimo to są puszyste i smakiem dorównują klasycznym naleśnikom!   Składniki na 8 naleśników: 1 średni dojrzały banan 1/8 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki całkowicie naturalnego masła orzechowego 2 łyżki nasion konopi…read more

Fit pizza na spodzie kalafiorowym!

Ograniczasz glutenu i ziaren? Ten przepis na pizzę musi trafić do Twojej kuchni. Świeżo starty kalafior służy jako baza, zastępuje ciasto, dzięki czemu całość można złożyć tak jak tradycyjną pizzę! Przepis ograniczył się tylko do pomidorów i świeżej bazylii, ale nie wahaj się rzucać o wiele więcej warzyw na pizzę, żeby ją trochę powiększyć. Połowa ciasta ma mniej niż 300kcal, więc Twoje sumienie pozostaje czyste! SKŁADNIKI 600g kalafiora, starty (około 1/2 dużej głowy) 1 duże jajo 300 g rozdrobnionej mozzarelli o zredukowanej zawartości tłuszczu 2 łyżki startego parmezanu Sól i…read more

Witamina A – korzyści zdrowotne wg naukowców

Witamina A to ogólne określenie grupy rozpuszczalnych w tłuszczach związków o dużym znaczeniu dla zdrowia człowieka. Są niezbędne w wielu procesach w Twoim ciele, w tym w utrzymaniu prawidłowego widzenia, zapewnieniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i narządów oraz wspomaganiu prawidłowego wzrostu i rozwoju niemowląt w macicy. Zaleca się, aby mężczyźni otrzymywali 900 mcg, kobiety 700 mcg, a dzieci i młodzież 300-600 mcg witaminy A dziennie. Związki witaminy A znajdują się zarówno w pokarmach zwierzęcych, jak i roślinnych i występują w dwóch różnych postaciach: preformowanej witaminy A i prowitaminy A. Preformowana…read more

Dieta dla faceta – koniecznie włącz te składniki od odżywiania

Wczesny człowiek mógł być obcy cywilizowanym koncepcjom, takim jak niestosowanie przemocy czy osobiste uwodzenie, ale jadł właściwe rzeczy: wysokowłóknowe, niskotłuszczowe pokarmy, takie jak owoce, warzywa, orzechy i trochę chudego mięsa. Jak się okazuje, jest to dokładnie ten rodzaj jedzenia, którego potrzebują ludzie, aby odeprzeć otyłość, problemy z sercem i wiele innych chorób.   Owsianka To podstawowe śniadanie jest w rzeczywistości jednym z najlepszych pokarmów, jakie ludzie mogą jeść, aby pozostać szczupłym i zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby serca . Jedna filiżanka gotowanej owsianki zawiera 3 gramy rozpuszczalnego błonnika, dzięki czemu odczuwasz sytość dłużej,…read more

Zimowa sałatka!

Robienie sałatki z kapusty brukselskiej brzmi groźnie, ale tak naprawdę nie wymaga zbyt wiele przygotowania. Podawana z kombinacją prażonych migdałów, parmezanu i nasion granatu jest idealnym wstępem do każdego spotkania. Natomiast zawarte w niej witaminy, minerały i zdrowe tłuszcze wspomogą nas w walce z zimnem 🙂 Składniki 5 łyżek. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia 5 łyżek. sok cytrynowy 1/4 szk. świeżo posiekaną pietruszką Świeżo zmielony czarny pieprz 1 kg brukselki 1/2 szk. prażone migdały, posiekane 1/2 szk. nasiona granatu Sól Przygotowanie 1: W dużej misce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny,natkę pietruszki, 2 łyżeczki soli…read more

Mandarynki

Idzie zimą, a więc i sezon na mandarynki! Znacie kogoś kto ich nie lubi? Chyba wszyscy je uwielbiamy, a mając świadomość ich właściwości można je wręcz pokochać! Mandarynki są owocami wiecznie zielonego krzewu pochodzącego z Azji, który należy do rodziny Rutaceae i uważa się, że pochodzi z lasów Chin. Clementine, Tangor i Satsuma, Owari to jedne z najczęściej dostępnych mandarynek. Ich zbiór przypada głównie na sezon zimowy. Korzyści zdrowotne z mandarynek Mandarynki robią znacznie więcej niż tylko dostarczają przyjemnego smaku. Istnieje wiele korzyści zdrowotnych dla mandarynki, takich jak zapobieganie rakowi…read more

Powody, dla których warto suplementować probiotyki

W dzisiejszych czasach, kiedy króluje żywność przetworzona, nafaszerowana antybiotykami, stosowanie probiotyków to wręcz konieczność. Poniżej powody, dla których należy włączyć je do swojej suplementacji. 1.Skuteczne w chorobach układu pokarmowego Przywracają prawidłowe czynności układu pokarmowego. Chronią naszą naturalną mikroflorę jelitową przed szkodliwymi związkami. Poprawiają trawienie zmniejszając nasilenie objawów tj. wzdęcia i gazy. 2.Zmniejszają skutki uboczne antybiotykoterapii Probiotyki należy stosować podczas stosowania antybiotyków, jednak należy pamiętać, by brać je o różnych porach. 3.Zwalczają nadkwaśność, zaparcia, biegunki 4.Poprawiają motorykę jelit, szczególnie u ludzi w podeszłym wieku 5.Zmniejszają lub likwidują objawy nietolerancji laktozy 6.Ograniczają…read more

Kwasy Omega-3

Jeśli chodzi o tłuszcz, jest jeden rodzaj, którego nie chcesz ograniczać: kwasów tłuszczowych omega-3. Poznaj jego kluczowe właściwości oraz źródła. Jedz tłuszcz, bądź zdrów! 🙂  Jak pomagają swojemu zdrowiu Kwasy Omega-3 posiadają ogrom właściwości prozdrowotnych. Pomagają, wspierają czy nawet leczą niektóre schorzenia. Sprawdź w czym mogą Ci pomóc: Choroby serca Suplementy oleju z ryb mogą obniżyć podwyższone poziomy trójglicerydów. Wysokie stężenie tego tłuszczu we krwi zwiększa ryzyko chorób serca. Reumatoidalne zapalenie stawów Kluczowe kwasy należące do grupy Omega-3 – EPA oraz DHA mogą ograniczać sztywność i bóle stawów. Badania wykazały,…read more