Porady dietetyczne

Skutki picia kawy

Skutki picia kawy mogą być zarówno negatywne, jak i pozytywne. Wszystko zależy od ilości, w jakiej ją spożywamy. Jeśli jest to w granicach rozsądku, kawa może wpłynąć pozytywnie na nasze funkcjonowanie, lecz jeśli będzie jej zbyt dużo w naszej diecie – organizm zareaguje źle. Bezsenność Zbyt duża ilość kawy wpłynie niekorzystnie, na jakość snu, zwłaszcza, jeśli wypijesz kawę w godzinach wieczornych, utrudni zasypianie. Ciśnienie krwi Kawa podnosi ciśnienie tętnicze krwi, więc jeśli zmagasz się z nadciśnieniem, to kawa nie jest dla ciebie. Natomiast, jeśli jesteś niskociśnieniowcem, kawa może nawet poprawić…read more

Indeks glikemiczny

Według definicji stworzonej przez Światową Organizację Zdrowia, indeks glikemiczny jest to pole pod krzywą glikemii po spożyciu 50g węglowodanów posiłku testowego w porównaniu do efektu posiłku standardowego. Spożywanie węglowodanów powoduje wzrost poziomu glukozy we krwi – efekt glikemiczny.    Indeks glikemiczny klasyfikuje produkty żywnościowe na podstawie ich wpływu na stężenie glukozy we krwi w przeciągu 120 minut od ich spożycia. Im wyższa wartość indeksu glikemicznego danego produktu czy posiłku, tym wyższe stężenie glukozy we krwi po jego spożyciu. Odnosi się w zasadzie tylko do pokarmów będących źródłem węglowodanów, ponieważ tłuszcze i białka nie powodują wysokiego wzrostu poziomu glukozy.   Produkty żywnościowe są podzielone w zależności…read more

10 objawów, które mogą świadczyć o niedoczynności tarczycy

Niedoczynność tarczycy spowodowana jest niedoborem hormonów tarczycy. Objawy niedoczynności tarczycy mogą być bardzo różne i dotyczą różnych układów narządów. Utrudnia to jednoznaczne postawienie diagnozy, jednak jest kilka objawów, które są charakterystyczne. Przybieranie na wadze pomimo braku zmian w diecie i aktywności fizycznej  Jeśli zdrowo się odżywiasz i dodatkowo uprawiasz sport, a twoja waga idzie w górę, następuje zatrzymanie wody w organizmie, przez co ciało jest opuchnięte, może wskazywać na to, że z Twoim układem hormonalnym jest coś nie tak.  Niska temperatura ciała  Jeśli miewasz zimne dłonie i stopy, bądź stale odczuwasz zimno nawet…read more

Laktoza – jaka jest jej rola

Laktoza jest głównym cukrem (lub węglowodanem) naturalnie występującym w mleku i nabiale. Laktoza składa się z glukozy i galaktozy, dwóch prostszych cukrów wykorzystywanych jako energia bezpośrednio przez nasze ciało. Laktaza, enzym, dzieli laktozę na glukozę i galaktozę . Występowanie Mleko ludzkie zawiera 7,2% laktozy (tylko 4,7% laktozy w mleku krowim), co zapewnia do 50% potrzeb energetycznych niemowlęcia (mleko krowie zapewnia do 30% potrzeb energetycznych niemowlęcia). Chociaż glukozę można znaleźć w kilku rodzajach żywności, laktoza jest jedynym źródłem galaktozy. Galaktoza Galaktoza ma różne funkcje biologiczne i służy w procesach nerwowych i immunologicznych. Galaktoza jest składnikiem wielu makrocząsteczek (cerebrozydów, gangliozydów i mukoprotein), które są ważnymi…read more

Współpraca online z dietetykiem.

W dobie nowych technologii i internetu istnieje wiele możliwości rozpoczęcia współpracy z dietetykiem bez konieczności wychodzenia z domu.  Jakie korzyści może nieść współpraca z dietetykiem przez internet?  Przede wszystkim masz możliwość praktycznie nieograniczonego kontaktu z dietetykiem online.  Oczywiście nikt nie pracuje przy komputerze 24h/dobę jednak taka opcja kontaktu jest o wiele wygodniejsza niż wizyta stacjonarna w gabinecie.  Jeśli dużo pracujesz lub po prostu nie masz możliwość bądź ochoty dojeżdżać do dietetyka opcja współpracy na odległość wydaje się w tym przypadku bardzo wygodna.  Współpraca online daje takie same korzyści jak wizyty w poradni ponieważ każdy jadłospis jest układany indywidualnie do potrzeb i dietetyk oraz pacjent ma…read more

Jak zwalczyć cellulit?

Praktyczne wskazówki i porady, jak efektywnie zwalczyć cellulit  Cellulit to zmora wielu z nas. Statystyki nie są dla nas łaskawe – aż 85% kobiet po 20 roku życia dotyka „pomarańczowa skórka”. Dlaczego tak wielu z nas dotyczy ten problem i jak walczyć z tą przypadłością?   Aby skutecznie pokonać wroga najpierw musisz poznać reguły gry – sposób jego działania, środki, jakimi się posiłkuje, mocne i słabe strony. Uzbrojone w taką wiedzę przystępujemy do kolejnego etapu – planujemy jak pozbyć się wroga raz na zawsze. Skąd więc ten cellulit i dlaczego tak bardzo lubi kobiety?  Rozprawmy się przede wszystkim z mitem, że cellulit dotyka tylko…read more

CZY TRENOWAĆ W TRAKCIE PRZEZIĘBENIA?

W porze jesienno zimowej bardzo wiele osób, także uprawiających różne sporty, przechodzi choroby. Czy podczas nich wolno trenować? Zdania są podzielone. I moim zdaniem nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. Na początku jednak warto nadmienić, że osoby trenujące chorują o 30 % rzadziej niż osoby prowadzące siedzący tryb życia.   Podczas treningu siłowego narażamy mięśnie na mikrourazy, które objawiają się później w postaci bólu mięśni 24- 72 godziny po ćwiczeniach, który powszechnie nazywamy zakwasami. Pojawia się stan zapalny, więc nasz układ odpornościowy rusza do działania – uszkodzone tkanki zostają poddane regeneracji i…read more

Awokado – sprawdzone korzyści!

Awokado to dość wyjątkowy owoc. Podczas gdy większość owoców składa się głównie z węglowodanów, awokado ma wysoką zawartość zdrowych tłuszczów. Liczne badania pokazują, że ma on ogromne korzyści zdrowotne. Oto kilka korzyści zdrowotnych związanych z awokado, które udowodnione są przez badania naukowe. 1. Jest niezwykle pożywne Awokado jest owocem drzewa awokado, naukowo znanego jako Persea americana. Ten owoc jest ceniony ze względu na wysoką wartość odżywczą i jest dodawany do różnych potraw dzięki dobremu smakowi i bogatej konsystencji. Jest głównym składnikiem guacamole. W dzisiejszych czasach awokado stało się niezwykle popularnym pożywieniem wśród…read more

Dynia – proste i szybkie przepisy

Dynia jest niezwykle bogata w wartości odżywcze, zawiera mnóstwo witamin i minerałów, jak na przykład cynk – szczególnie cenny dla mężczyzn. Oprócz tego posiada również właściwości lecznicze, jej świeże pestki pomagają pozbyć się owsików, tasiemca i innych pasożytów. Przy tym wszystkim dynia jest mało kaloryczna! Warto ją włączyć do swojej diety, dlatego dziś przedstawiamy kilka prostych przepisów z dynią w roli głównej. 1. Ciasto a’la murzynek z Dynią SKŁADNIKI: 4 jajka 40g mąki kokosowej 30g kakao 300g tartej dyni 1 łyżka oleju kokosowego erytrol  łyżeczka proszku do pieczenia  aromat rumowy  PRZYGOTOWANIE: Dynię blendujemy z żółtkami, olejem i erytrolem. Dodajemy mąkę, kakao, proszek i aromat. Delikatnie łączymy z pianą z białek. Wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach, z termoobiegiem.2) 2. Burgery wegańskie z dynii SKŁADNIKI: 1 szklanka (300 g) upieczonej dyni lub batatów 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1/4 szklanki kaszy jaglanej  1 łyżeczka kurkumy 1/2 papryczki chili lub 1/2…read more

Niedobory witaminy D

Witamina D należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, jednakże  spełnia  funkcję prohormonów, ponieważ w wyniku przekształceń metabolicznych powstaje jej aktywnie biologicznie postać. Jest produkowana głównie z cholesterolu pod wpływem promieni słonecznych. Ocenia się, iż większość potrzebnej dla organizmu ilości witaminy D pochodzi z biosyntezy w skórze, a tylko w niewielkim stopniu wspomagane jest to przez składniki pokarmowe. Występują dwie formy witaminy D, które możemy dostarczyć z dieta:  Ergokalcyferol ( witamina D2)– występuje w produktach roślinnych/ drożdżach, najczęściej w rzadko spotykanych grzybach  Cholekalcyferol ( witamina D3) – występuje w produktach zwierzęcych. Główne żywnościowe źródła to: tran, sardynki, łosoś, halibut, jaja,…read more